ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ελιές δέρματος: Το καλοκαίρι και ο ήλιος απαιτούν ειδική φροντίδα

07 Αυγούστου 2019, 00:47

images

Οι σπίλοι ή ελιές είναι η την κλινική εκδήλωση καλοήθους πολλαπλασιασμού κυττάρων που βρίσκονται φυσιολογικά στο δέρμα μας. Θεωρείται ότι δεν υπάρχει ενήλικος χωρίς κάποιον σπίλο στο δέρμα του ενώ οι μισοί περίπου έχουν πολλούς.

Οι σπίλοι χωρίζονται σε κατηγορίες όπως είναι:

Σπίλος – Συγγενής Μελανοκυτταρικός

Σπίλος – Επίκτητος Μελανοκυτταρικός που ανάλογα με την εντόπιση των κυττάρων που απαρτίζουν αυτό το είδος σπίλου διακρίνονταιοι ακόλουθες μορφές:

Σπίλοι – Συνδεσμικοί μελανοκυτταρικοί, σπίλοι – μικτοί μελανοκυτταρικοί, σπίλοι – Χοριακοί μελανινοκυτταρικοί, σπίλοι – μελανοκυτταρικοί με άλω ή σπίλος του Shutton, κυανός σπίλος, σπίλος του Spitz, σπίλος σπιλοκυτταρικός, σπίλος του Becker, σπίλος του Ota – Σπίλος του Ito, σπίλος – επιδερμιδικός, σπίλος – φαγεσωρικός, σπίλος – σμηγματογόνος, σπίλος – αγγειακός, ομαλό αιμαγγείωμα (Port-Wine Stain), μογγολοειδής κηλίδα…

Τα χαρακτηριστικά των άτυπων σπίλων μπορούμε εύκολα να τα απομνημονεύσουμε με τα πρώτα 5 γράμματα του αγγλικού αλφαβήτου:

A: Αsymmetry = Ασυμμετρία.

B: Border = Τα όρια της βλάβης είναι συχνά ασαφή.

C: Color = πολυχρωμία.

D: Diameter = Διάμετρος.

E: Evolution = Ανάπτυξη. Η μεταβολή κατά την διάρκεια του χρόνου, των βασικών χαρακτηριστικών μιας ελιάς (χρώμα, μέγεθος, σχήμα,) ή εμφάνιση πόνου, κνησμού ή αιμορραγίας.

Το καλοκαίρι και οι σπίλοι

Καταρχάς όλοι μετά τα 20 έτη πρέπει να έχουμε κάνει μια επίσκεψη στον δερματολόγο και να έχουμε «χαρτογραφήσει» τους σπίλους στο σώμα και το πρόσωπό μας. Ο γιατρός αυτός είναι ο πλέον ειδικός για να μας πιστοποιήσει ότι δεν έχουμε κάποιο επικίνδυνο είδος σπίλου και να μας πει ποιους και γιατί πρέπει να ελέγχουμε συχνά.

Δεύτερον, όσοι έχουν τάση να εμφανίζουν νέους σπίλους κάθε χρόνιο, πρέπει να επισκέπτονται τον δερματολόγο αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για προληπτικό έλεγχο.

Ως προς τα βασικά μέτρα προστασίας, μας λέει ο δερματολόγος- αφροδισιολόγος, Μάρκος Μιχελάκης:

«Η αντηλιακή προστασία μισή ώρα πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο είναι απαραίτητη. Επαναλαμβάνουμε δε την επάλειψη με αντηλιακό μετά από κάθε βουτιά στην θάλασσα ενώ καθόμαστε όλο το μεσημέρι κάτω από ομπρέλα ή φυσική σκιά. Σημαντικό είναι να μην εκτίθενται καθόλου άμεσα στον ήλιο τα βρέφη και παιδιά μέχρι 2 ετών καθώς είναι γνωστό ότι όσα παιδιά έπαθαν σοβαρό έγκαυμα κινδυνεύουν περισσότερο στην ενήλικη ζωή να παρουσιάσουν μελάνωμα. Εάν ένας σπίλος αιμορραγήσει, παρουσιάσει φαγούρα, αλλάξει χρώμα ή μεγαλώσει πολύ, πρέπει να ελέγχεται άμεσα από δερματολόγο. Τέλος, για τα άτομα άνω των 50 ετών, κάθε σημάδι στο δέρμα που διαγιγνώσκεται ως σπίλος, πρέπει να αφαιρείται».

Σχετικά Άρθρα