ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι ασφαλές να βάφουμε τα μαλλιά μας στην εγκυμοσύνη και τον θηλασμό;

09 Αυγούστου 2019, 17:00

images

Τα χημικά της περμανάντ και των βαφών δεν είναι υψηλής τοξικότητας και τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι δεν θα πάθει κάτι το έμβρυο αν βάφουμε τα μαλλιά μας κατά την εγκυμοσύνη. Παρόλα αυτά, οι γυναικολόγοι συστήνουν να το αποφεύγουμε ειδικά κατά το πρώτο 3μηνο.

Από το NHS αναφέρουν ότι το κλειδί βρίσκεται στις υψηλές δόσεις και στη συχνότητα. Δηλαδή αν μία γυναίκα έχει ανάγκη να βάφει τα μαλλιά της μπορεί να το κάνει αλλά όχι κάθε 20-25 ημέρες όπως ενδεχομένως το έκανε πριν μείνει έγκυος. Κι αν τα μαλλιά είναι μακριά, είναι χρήσιμο να βάφει λίγο πιο κάτω από τις ρίζες και όχι με υπερβολικά πολλή βαφή. Μια καλή λύση είναι εξάλλου να μην βάφεται η γυναίκα γενικά αλλά να κάνει ανταύγειες που δεν ακουμπούν την επιδερμίδα του κρανίου και η ποσότητα του υλικού που χρησιμοποιείται είναι περιορισμένη.

Από το NHS συστήνουν όταν βάφουμε μόνες τα μαλλιά μας να προσέχουμε τα εξής:

-Να φοράμε γάντια

-Να λούζουμε τα μαλλιά το νωρίτερο δυνατό

-Να κάνουμε την διαδικασία σε δωμάτιο καλά αεριζόμενο

-Να λουζόμαστε πολύ καλά τρίβοντας το δέρμα επισταμένως.

Άλλες επιλογές που θεωρούνται ασφαλείς είναι η χένα και άλλες φυτικές βαφές, αρκεί να είναι εγκεκριμένες από ελεγκτική Αρχή.

Τι γίνεται κατά τον θηλασμό:

Αν και δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα ειδικά για την περίοδο του θηλασμού, οι περισσότεροι Βρετανοί γιατροί θεωρούν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να βάφει τα μαλλιά της η μητέρα που θηλάζει. Είναι βέβαιον ότι ελάχιστα μόρια από τα χημικά θα περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος και στο γάλα της αλλά ελέγχεται το πόση είναι αυτή η ποσότητα και κατά πόσο μπορεί να βλάψει πραγματικά το βρέφος.

ΠΗΓΗ: NHS

Σχετικά Άρθρα