ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έφηβοι: Παιδιά σε σώμα και με ανάγκες ενηλίκου…

24 Ιουλίου 2019, 15:48

images

Όταν οι έφηβοι αρχίζουν να αφυπνίζονται ερωτικά, αναστατώνονται και νιώθουν μια πρωτόγνωρη ευχαρίστηση. Άλλοι πάλι, νιώθουν ενοχές για τις ορμές που «ξύπνησαν» και τις κρύβουν από γονείς και φίλους.

«Μακάρι να κοιμόντουσαν και να ξυπνούσαν όταν θα είχαν πια ενηλικιωθεί», γράφει κάπου ο Σαίξπηρ αναφερόμενος στους εφήβους και πιθανώς πρόκειται για μία φράση που έχει περάσει από το μυαλό σας αν έχετε παιδιά, μας λέει η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

Ο κάθε γονιός είναι φυσιολογικό να κατακλύζεται από φόβους και αγωνίες καθώς βλέπει το παιδί του να αλλάζει δραματικά και να αποκτά σώμα ενήλικα αλλά και ανάγκες και σκέψεις μεγάλου ανθρώπου. Η εφηβεία είναι μία περίοδος από την οποία θα περάσει το παιδί, θα πειραματιστεί, θα επαναστατήσει, θα δοκιμάσει...

Όπως εξηγεί η κ. Καππάτου, «μάλιστα, αυτή η περίοδος δεν είναι μικρή, αλλά -σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας- διαρκεί από τα 10 μέχρι και τα 19 χρόνια του παιδιού. Κι εσείς θα πρέπει να είστε εκεί για να το βοηθήσετε διακριτικά, να το στηρίξετε, να το ενημερώσετε και φυσικά να το βοηθήσετε να διαμορφώσει την προσωπική του ταυτότητα».

Οι συμβουλές που δίνει η ψυχολόγος στους γονείς είναι οι ακόλουθες:

• Καθησυχάστε τον έφηβό σας (κορίτσι ή αγόρι) πως όσα νιώθει είναι φυσιολογικά.

• Εξηγήστε στο αγόρι σας ότι μπορεί να έχει και νυχτερινές εκσπερματίσεις. H ονείρωξη είναι ένας αυτόματος τρόπος ανακούφισης του σώματος. Πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι κάτι κακό, ούτε ανθυγιεινό.

• Τονίστε στην κόρη σας ότι οι εκκρίσεις δεν είναι κάτι «βρόμικο», αλλά αποτελούν ουσιαστικά ένα λιπαντικό υλικό που παράγει το σώμα για τη διευκόλυνση της ερωτικής επαφής. Tα κολπικά υγρά εξάλλου δεν οφείλονται πάντα στην ερωτική διέγερση. Παράγονται και κανονικά, ώστε ο κόλπος να είναι πάντα υγρός.

• Καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλά παιδιά αυνανίζονται συχνότερα όταν έχουν άγχος εξαιτίας κάποιου προβλήματος που αντιμετωπίζουν ή καλούνται να χειριστούν, παρά επειδή νιώθουν πραγματική ερωτική επιθυμία αυνανισμός δηλαδή αποτελεί μια διέξοδο. Εξετάστε αν μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει αυτά που το πιέζουν.

• O αυνανισμός κάποιες φορές ενοχλεί τους γονείς, είναι όμως κάτι φυσιολογικό και δεν πρέπει να έχουν απορριπτική στάση απέναντι στο παιδί ούτε να του προκαλούν ενοχές.

* Όταν η διέγερση συμβαίνει σε λάθος στιγμή –λ.χ. μέσα στην τάξη– ο έφηβος νιώθει τρομερή αμηχανία. Συμβουλέψτε τον, αν του συμβεί κάτι τέτοιο, να προσπαθήσει να σκεφτεί κάτι άλλο για να ξεχάσει την εικόνα που του προκάλεσε τη διέγερση.

Πηγή: Από το βιβλίο της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Αλεξάνδρας Καππάτου «Παιδιά στην εφηβεία, γονείς σε κρίση»

Σχετικά Άρθρα