ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δική μας επιλογή η καλή ή κακή διατροφή

28 Αυγούστου 2019, 17:47

images

Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν την διατροφή ως το μέσο για ευζωία ή τον πιο σίγουρο δρόμο για διαταραχές και ασθένειες.

Η αλήθεια είναι ότι μέσω της διατροφής μπορούμε να ελέγξουμε βιοχημικούς δείκτες όπως είναι η γλυκόζη στο αίμα (σάκχαρο), τα λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, λιποπρωτεϊνες) αλλά και να προλάβουμε σοβαρές ασθένειες.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα επηρεασμού του οργανισμού από αυτά που επιλέγουμε να τρώμε στην καθημερινότητά μας είναι το ήπαρ (συκώτι).

Αυτό είναι εύκολο να το καταλάβουμε αν συνειδητοποιήσουμε ότι το ήπαρ είναι το όργανο- διυλιστήριο του οργανισμού μας. Ό,τι τρώμε, ό,τι πίνουμε, ό,τι παίρνουμε ως φάρμακο, περνάει ως ουσία για λίγο από την δική του λειτουργία.

Όπως μας εξηγεί η Αναστασία Κόκκαλη, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Weill Corne ll Medicine και του Memorial Sloan Kettering Cancer Center, η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη προκαλεί επιβλαβή συσσώρευση λίπους στο ήπαρ που μπορεί να μην αντιστραφεί ακόμη και μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή!

Άλλοι παράγοντες είναι η καθιστική ζωή και το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία.

Στις δυτικές χώρες, υπάρχουν αναφορές ότι ο ενήλικος πληθυσμός περνά περισσότερο από το 70% του χρόνου καθήμενος, ενώ το 40% του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τι μπορούμε να κάνουμε:

-Ενυδατώνουμε τον οργανισμό μας με άφθονο νερό. Το νερό αποτοξινώνει το συκώτι σας και βοηθά στην αποβολή των τοξινών.

-Προστατεύουμε το ήπαρ από ιούς και μολύνσεις.

-Υιοθετούμε υγιεινή διατροφή:Τροφές που περιέχουν πολλά συντηρητικά, λίπη και χοληστερόλη προκαλούν βλάβη στο συκώτι. Ενώ η κατανάλωση σε λαχανικά και όσπρια βοηθά πολύ.

-Αποφεύγουμε το αλκοόλ: Έρευνες έχουν δείξει ότι η συνετή κατανάλωση αλκοόλ είναι ένα ποτήρι την ημέρα ώστε η λειτουργία του ήπατος να είναι καλύτερη.

-Αποφεύγουμε την πολυφαρμακία: Τα πολλά φάρμακα και η λήψη τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να βλάψουν το ήπαρ. Να παίρνουμε μόνο όποια και όσα συστήνει ο γιατρός.

-Λαμβάνουμε με σύμφωνη γνώμη του γιατρού μας ειδικά συμπληρώματα διατροφής ειδικά για την καλή ηπατική λειτουργία: Σκευάσματα μεουρσολικό και ολεανολικό οξύ, σε συνδυασμό με χολίνη, η οποία σύμφωνα με μελέτες υποστηρίζει αποτελεσματικά την φυσιολογική ηπατική λειτουργία και το φυσιολογικό μεταβολισμό των λιπιδίων.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Μελέτη του Ήπατος (EASL), του Διαβήτη (EASD) και της Παχυσαρκίας (EASO) αναφέρει:

«Η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με αντιστάσεις μειώνουν δραστικά το λίπος στο ήπαρ.Η αποτίμηση των διατροφικών συνηθειών και της σωματικής δραστηριότητας αποτελεί μέρος ενός ολοκληρωμένου ελέγχου της NAFLD (Nonalcoholic fatty liver disease). Σε ασθενείς χωρίς NASH (Nonalcoholic Steatohepatitis) ή ίνωση θα πρέπει να δίνονται μόνο συμβουλές για υγιεινή διατροφή και άσκηση και να μην χορηγούνται φάρμακα για αυτές τις παθήσεις του ήπατος».

Σχετικά Άρθρα