ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Διατροφικές μόδες: Τα gluten free τρόφιμα και σε ποιους απευθύνονται

25 Ιουλίου 2019, 12:39

images

Είναι και αυτή μια διατροφική μόδα όπως τόσες άλλες! Μετά την αποχή από τους υδατάνθρακες, μετά την αποχή από το κρέας, μετά την αποχή από τα γαλακτοκομικά, ήρθε και η σειρά της αποχής από την γλουτένη!

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και το ρύζι και κάνει δύσκολη την ζωή των ατόμων με κοιλιοκάκη. Όποιος δεν πάσχει ωστόσο από αυτό το αυτοάνοσο νόσημα, δεν έχει κάτι να ωφεληθεί από μία αυστηρή δίαιτα αποχής από τα προϊόντα με γλουτένη. Εκτός από την απώλεια βάρους βέβαια που μοιραία ακολουθεί τέτοιους αποκλεισμούς μεγάλων ομάδων τροφών.

Είναι φυσικό –για παράδειγμα- όταν αποφεύγουμε τη γλουτένη να μην καταναλώνουμε ψωμί, κέϊκ, κουλουράκια, κρουασάν, πίτες, ριζότα, πίτσες… Κι άρα να αδυνατίζουμε!

Παρόλα αυτά, τα τρόφιμα με γλουτένη είναι αυτά που μας χορταίνουν πιο εύκολα κι άρα η μακροχρόνια όσο και αυστηρή αποχή από αυτά μπορεί να μας δημιουργήσει στερητικά διατροφικά σύνδρομα που θα μας οδηγήσουν μετά σε κρίσεις λαιμαργίας και δραματική αύξηση του βάρους μας.

Όπως αναφέρει στο thehealthlab.gr η κυρία Κυριακή Απέργη, διαιτολόγος- διατροφολόγος, «για ένα πολύ μικρό μέρος του πληθυσμού, μόλις το 1% που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια αυτοάνοση διαταραχή του λεπτού εντέρου, η αποχή από την γλουτένη δεν είναι παιχνίδι. Η διάγνωση της ασθένειας μπορεί να γίνει σε οποιονδήποτε ηλικία. Ο χρυσός κανόνας διάγνωσης συνιστά ότι οι ασθενείς με υψηλού κινδύνου συμπτώματα (οικογενειακό ιστορικό, απώλεια βάρους, αναιμία (αιμοσφαιρίνη <120 g/l για γυναίκες ή <130 g/l για άντρες) ή διάρροια) ή με θετική ορολογία (αυξημένα αντισώματα ορού: κατά της ρετικουλίνης (ARA), κατά της γλιαδίνης (AGA), κατά του ενδομυίου (ΕΜΑ) και αντισώματα κατά της ιστικής τρανσγλουταμινάσης (tTG)) θα πρέπει να υποβάλλονται σε ενδοσκοπική βιοψία από τη δεύτερη μοίρα του δωδεκαδακτύλου... Η θετική βιοψία αποδεικνύει ατροφία των λαχνών του βλεννογόνου, που παρεμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, ενώ το άτομο καταναλώνει γλουτένη. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται όταν υπάρχουν σημάδια αναστροφής της βλάβης μετά από αυστηρή παραμονή σε δίαιτα ελεύθερης γλουτένης. Η εντερική βλάβη αρχίζει να θεραπεύεται μέσα σε λίγες εβδομάδες αφού η γλουτένη αφαιρεθεί από τη διατροφή και τα επίπεδα αντισωμάτων υποχωρούν μετά από μήνες…».

Και συμπληρώνει: «Η επίσημη επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα για αυστηρή δίαιτα ελεύθερης γλουτένης (ΔΕΓ) ΜΟΝΟ για τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη ή/ και από ερπετοειδή δερματίτιδα και για αποχή από το σιτάρι τα άτομα που έχουν αλλεργία σε αυτό. Ερωτηματικό παραμένει η ανάγκη αποχής από την γλουτένη για τους ασθενείς με «μη-κοιλιοκακική ευαισθησία στην γλουτένη», για παιδιά με αυτισμό ή για το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου».

Σχετικά Άρθρα