ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ξηροί καρποί: Τα καλύτερα σνακ περιέχουν έναν ή ποικιλία από αυτούς

10 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ για την αντιμετώπιση της απογευματινής πείνας καθώς είναι πλούσιοι σε ακόρεστα λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 290.000 Βρετανούς νοσηλευτές και επαγγελματίες υγείας σε διάστημα 20 ετών. Κάθε τέσσερα χρόνια κατέγραφαν το σωματικό βάρος τους και τη συχνότητα με την οποία είχαν καταναλώσει ξηρούς καρπούς (30 περίπου γραμμάρια), συμπεριλαμβανομένου του φυστικοβούτυρου.

Όπως φάνηκε, η μέση αύξηση βάρους ήταν περίπου 300 γρ., ενώ η αυξημένη κατανάλωση θρεπτικών ουσιών συσχετίστηκε με μικρότερη αύξηση βάρους μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, σημειώθηκε 16% χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης παχυσαρκίας σε κάθε τετραετία.

Η μάσηση κατά την κατανάλωση ξηρών καρπών, σε συνδυασμό με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, μπορούν να καθυστερήσουν την κένωση του στομάχου, παρατείνοντας έτσι το αίσθημα κορεσμού μετά την βρώση των καρπών. Επίσης, οι φυτικές ίνες ενώνονται στα σωματίδια χοληστερόλης, με αποτέλεσμα περισσότερες θερμίδες να αποβάλλονται παρά να απορροφούνται από τον οργανισμό.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα συμπεράσματά τους συμφωνούν με προηγούμενες μελέτες και άρα οι ξηροί καρποί , είναι μια απολύτως υγιεινή επιλογή για να καταπολεμήσουμε την πείνα τα απογεύματα αλλά και σε όλες τις φάσεις της ημέρας.  


Σχετικά Άρθρα