ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το λίπος που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου

05 Οκτωβρίου 2023, 09:00

images

Παρότι το λίπος είναι απαραίτητο συστατικό της διατροφής του ανθρώπου (15%-20% κάθε γεύματος), η κατανάλωση υπερβολικού κορεσμένου λίπους μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας. Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι δίαιτες με πολλά λιπαρά, μπορεί να συμβάλλουν σε ελλείμματα μνήμης. Αλλά πρόσφατη μελέτη εξέτασε το πώς τα κορεσμένα λίπη μπορεί να εμπλέκονται στην καταστροφή συγκεκριμένων εγκεφαλικών κυττάρων. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Frontiers In Cellular Neuroscience.

Από τα πειράματά τους σε ποντίκια, οι ερευνητές ανακάλυψαν μεγαλύτερη εγκεφαλική βλάβη στα ζώα που ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά. Αυτό υποδηλώνει ότι οι δίαιτες με πολλά λιπαρά επηρεάζουν αρνητικά τον εγκέφαλο. 

Παρόλα αυτά, η κυτταρική τους ανάλυση οδήγησε στο συμπέρασμα ότι το Ω3 λιπαρό οξύ εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA) μπορεί να βοηθήσει στο μετριασμό ορισμένων από τις βλαβερές συνέπειες του παλμιτικού οξέος, κορεσμένου λιπαρού οξέος, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της φλεγμονής.

Η Beata Rydyger, διατροφολόγος με έδρα το Λος Άντζελες, και διατροφική συνεργάτης του HPVHUB, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, βοήθησε στην ανάλυση ορισμένων ευρημάτων της έρευνας.

«Η μελέτη επικεντρώθηκε στη μικρογλοία, δηλαδή στα εγκεφαλικά κύτταρα που προάγουν τη φλεγμονή και στους νευρώνες του ιππόκαμπου - σημαντικά για τη μνήμη και τη μάθηση. Η μελέτη έδειξε ότι το παλμιτικό οξύ αύξησε τη φλεγμονή, τόσο στη μικρογλοία, όσο και στους νευρώνες, κάτι που θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη ή τη γνωστική λειτουργία».

«Είναι σημαντικό ότι η προ-θεραπεία με DHA αποδείχθηκε ότι αποτρέπει ή μειώνει τις επιδράσεις του παλμιτικού, υποδηλώνοντας ότι η κατανάλωση DHA, θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τις επιπτώσεις μιας ανθυγιεινής διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, περιορίζοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από το λίπος».

Σχετικά Άρθρα