ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το εκχύλισμα κακάο βοηθάει στη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης σε ηλικιωμένους

11 Δεκεμβρίου 2023, 10:00

images

Ηλικιωμένοι που λάμβαναν καθημερινά συμπλήρωμα εκχυλίσματος κακάο για 2 χρόνια, είδαν μέτριες βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με μια νέα τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή. Τα οφέλη, ωστόσο, ήταν εμφανή μόνο σε άτομα που είχαν χαμηλότερη ποιότητα διατροφής στην αρχή της μελέτης. Όσοι είχαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα, δεν είδαν παρόμοια βελτίωση στη γνωστική λειτουργία.

«Τα ευρήματα αυτά αυξάνουν τη δυνατότητα χρήσης δίαιτας ή συμπληρωμάτων πλούσιες σε φλαβανόλη για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής», δήλωσε ο Chirag Vyas, MB, BS από το τμήμα Ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, πραγματοποίησαν επίσης τη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition. Η νέα μελέτη, η οποία αποτελεί μέρος της μεγαλύτερης Μελέτης Αποτελεσμάτων Συμπληρώματος Κακάο και Πολυβιταμινών (COSMOS), παρακολούθησε 573 ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες που τυχαία έλαβαν καθημερινά εκχύλισμα κακάο ή 1 εικονικό φάρμακο για 2 χρόνια.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων, ήταν τα 70 έτη. Επιπλέον, το 11% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι κατανάλωνε καθημερινά σοκολάτα πριν από την έναρξη της δοκιμής. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε γνωστικό τεστ όταν εγγράφηκαν στη μελέτη. 492 συμμετέχοντες επανέλαβαν το τεστ 2 χρόνια αργότερα. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για ολόκληρη την ομάδα, τα καθημερινά συμπληρώματα εκχυλίσματος κακάο, δεν είχαν καμία επίδραση στη συνολική γνωστική λειτουργία των ανθρώπων. Ωστόσο, όταν εξέτασαν άτομα με χαμηλότερη ποιότητα διατροφής στην αρχή της μελέτης, τα άτομα που λάμβαναν καθημερινά συμπληρώματα κακάο, είχαν «σχετικά καλύτερες» επιδόσεις στη συνολική γνωστική και εκτελεστική λειτουργία.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να προταθούν συμπληρώματα εκχυλίσματος κόκας για τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Βέβαια, πολλές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής μπορούν επιβεβαιωμένα να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης διατροφής, της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και της καλής υγιεινής του ύπνου.

Σχετικά Άρθρα