ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι προκαλεί την απώλεια βάρους σε όσους πάσχουν από τη Νόσο Πάρκινσον

27 September 2022, 10:00

images

Τα άτομα με Νόσο Πάρκινσον μπορεί να χάσουν ένα σημαντικό ποσοστό του σωματικού βάρους τους στα τελευταία στάδια της πάθησης. Τι προκαλεί, όμως, αυτή την απώλεια βάρους; Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, η απάντηση είναι πολυπαραγοντική.

Μειωμένη όρεξη

Στο τελευταίο στάδιο της PD, ένα ασθενής μπορεί να εμφανίσει μειωμένη όρεξη, ως αποτέλεσμα να αδυνατίσει.

Μειωμένη όσφρηση

Περίπου το 80%–96% των ατόμων με PD έχουν οσφρητική δυσλειτουργία που επηρεάζει την όσφρησή τους. Όσοι έχουν κακή όσφρηση, μπορεί να βρουν το φαγητό λιγότερο ελκυστικό, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την όρεξή τους.

Κατάθλιψη και άλλες καταστάσεις διάθεσης

Η κατάθλιψη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη όρεξη, επηρεάζει περίπου το 35% των ατόμων με Πάρκινσον. Τα άτομα αυτά μπορεί επίσης να εμφανίσουν απάθεια, η οποία είναι μια κατάσταση συναισθηματικής αδιαφορίας. Αυτό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου και μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο ενδιαφέρον για φαγητό ή προετοιμασία γευμάτων.

Ναυτία

Πολλά άτομα με Πάρκινσον μπορεί να εμφανίσουν ναυτία και έμετο ως παρενέργεια ορισμένων φαρμάκων.

Υψηλή ενεργειακή δαπάνη

Αρκετές ακούσιες κινήσεις που σχετίζονται με τη Νόσο Πάρκινσον, όπως η δυσκινησία και η ακαμψία, μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη και να προάγουν την απώλεια βάρους.

Δυσκινησία

Η δυσκινησία αναφέρεται σε ακούσιες μυϊκές κινήσεις, που μπορούν να κάψουν περισσότερες θερμίδες για ένα άτομο με Πάρκινσον και να κάνουν δύσκολη την απόκτηση ή τη διατήρηση βάρους.

Ακαμψία

Τα άτομα αυτά μπορεί να αισθάνονται ακούσια ακαμψία και σφίξιμο στους μύες των χεριών, των ποδιών, του λαιμού και της πλάτης. Οι σφιγμένοι και άκαμπτοι μύες μπορούν να αυξήσουν την ενεργειακή δαπάνη του σώματος.

Γαστρεντερικά προβλήματα

Δυσκοιλιότητα: Θεωρητικά, ένα άτομο έχει δυσκοιλιότητα εάν έχει λιγότερες από τρεις κενώσεις την εβδομάδα. Αυτό είναι ένα από τα πιο κοινά γαστρεντερικά συμπτώματα, που επηρεάζει μεταξύ 24,6% και 63% των ατόμων με Νόσο Πάρκινσον. Μπορεί να οφείλεται σε υποσιτισμό ή στην αργή κίνηση των πεπτικών αποβλήτων στο παχύ έντερο.

Δυσφαγία ή δυσκολία στην κατάποση: Τα άτομα με δυσφαγία δυσκολεύονται να καταπιούν ορισμένα τρόφιμα ή υγρά. Μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταπιούν καθόλου. Αν και οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θεωρούν ότι η δυσφασία είναι μια όψιμη επιπλοκή, μερικές φορές μπορεί να αναπτυχθεί νωρίς στην πορεία της Νόσου Πάρκινσον. Η αδυναμία κατάποσης μπορεί να προκαλέσει χαμηλή πρόσληψη τροφής, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Γαστροπάρεση: Αυτή η μερική παράλυση των μυών του στομάχου επηρεάζει τη φυσιολογική κίνηση της τροφής από το στομάχι στο λεπτό έντερο. Μπορεί να επηρεάσει το 70%-100% των ατόμων με Πάρκινσον και μπορεί να εμφανιστεί στα πρώιμα ή προχωρημένα στάδια της νόσου. Η γαστροπάρεση μπορεί να προκαλέσει άλλα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, φούσκωμα, έμετο και κοιλιακή δυσφορία, τα οποία μπορούν επίσης να συμβάλουν στην απώλεια βάρους.


Σχετικά Άρθρα