ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τέσσερα μυστικά για να ελέγξουμε τις θερμίδες των εορταστικών γευμάτων

21 Δεκεμβρίου 2021, 10:00

images

Η πανδημία είναι δυστυχώς ακόμα σε εξέλιξη, αλλά από τις ζωές μας φέτος δεν θα λείψουν τα οικογενειακά και φιλικά τραπέζια... Κι ενώ η χαρά είναι μεγάλη που θα γιορτάσουμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, η ζυγαριά -όπως κάθε χρόνο- θα "αναστενάξει" το αμέσως επόμενο διάστημα... Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να χαρούμε τα γιορτινά γεύματα προσέχοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε.

Μυστικό πρώτο

Γεμίστε το πιάτο σας μία φορά με όσα θέλετε να φάτε και καταναλώστε μόνον αυτά. Ένα λάθος που κάνουμε αυτές τις ημέρες, ειδικά όταν υπάρχουν πολλά μεζεδάκια και μπουφέ, είναι να γεμίζουμε τμηματικά το πιάτο μας χωρίς να συνειδητοποιούμε πόσο τελικά φαγητό καταναλώσαμε.  Πάρτε λοιπόν όλα όσα σάς αρέσουν από τα εδέσματα στο πιάτο σας, αλλά σταματήστε εκεί.

Μυστικό δεύτερο

Μην πηγαίνετε στα γεύματα και τα δείπνα πεινασμένοι. Όταν πεινάμε και ξαφνικά βλέπουμε μπροστά μας πολλά και νόστιμα φαγητά, είναι λογικό να ξεφύγουμε. Φάτε ένα καλό πρωινό, καταναλώστε ένα τοστ πριν φύγετε από το σπίτι ή φάτε μερικά φρούτα. Πάντως φροντίστε να μην πεινάτε πολύ όταν θα φτάσετε στο σπίτι ή το εστιατόριο όπου σάς περιμένουν τα υπέροχα εδέσματα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Μυστικό τρίτο

Θερμίδες δεν έχουν μόνο τα ...στερεά αλλά και τα υγρά. Αν φάγατε πρώτο πιάτο μια κολοκυθόσουπα ή μια μανιταρόσουπα, να έχετε υπόψη ότι περιέχουν κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Έχουν δηλαδή αρκετές θερμίδες όπως όλα τα φαγητά. Ομοίως, πολλές θερμίδες έχουν και τα ποτά. Ένα ποτήρι κρασί έχει γύρω στις 100. Αν σκοπεύετε λοιπόν να πιείτε αρκετά, κάντε λίγο "οικονομία" στα υπόλοιπα.

Μυστικό τέταρτο

Αρνηθείτε την ευγενική προσφορά της οικοδέσποινας να πάρετε φαγητό για το σπίτι σας. Παρότι φεύγετε χορτασμένοι, η εμπειρία λέει ότι θα το καταναλώσετε το ίδιο βράδυ και όχι την επόμενη ημέρα. Η λαιμαργία των γιορτών δεν σταματά όταν σηκωνόμαστε από το εορταστικό τραπέζι. Γεμίστε λοιπόν το ψυγείο σας με σαλάτες, φρούτα και γιαούρτια ώστε όταν σάς πιάσει η νυχτερινή λαιμαργία, να μην υπάρχει κάτι άλλο να καταναλώσετε.


Σχετικά Άρθρα