ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά;

28 Ιουνίου 2023, 09:05

images

Το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε κάθε μέρα για να παραμένουμε ενυδατωμένοι κι υγιείς είναι ένα ερώτημα που ταλανίζει την επιστήμη εδώ και χρόνια. 

Το νερό βοηθά τον οργανισμό να:

Διατηρήσει μία κανονική θερμοκρασίας.

Διατηρήσει υγιή όργανα και ιστούς.

Ρυθμίσει το μεταβολισμό των κυττάρων.

Μεταφέρει θρεπτικά συστατικά και να αποβάλει τα απόβλητα.

Για κάποιους ανθρώπους, λιγότερα από 8 ποτήρια την ημέρα μπορεί να είναι αρκετά. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερο νερό, λέει η διαιτολόγος Christine Rosenbloom, επίτιμη καθηγήτρια Διατροφής στο Georgia State University και συν-συγγραφέας του "Food & Fitness After 50".

Η συνολική ποσότητα νερού που χρειάζεστε την ημέρα εξαρτάται κυρίως από 5 παράγοντες:

Ηλικία: «Καθώς μεγαλώνομε, το να παραμένουμε καλά ενυδατωμένοι μπορεί να γίνει πιο δύσκολο επειδή οι νεφροί δεν εξοικονομούν νερό τόσο καλά όσο όταν ήμασταν νεότεροι και η δίψα μας μπορεί να μην αναλογεί στην ανάγκη να πίνουμε υγρά», λέει η Rosenbloom.

Σωματικό βάρος: Τα άτομα με περισσότερο βάρος έχουν υψηλότερες ανάγκες σε νερό.

Επίπεδα δραστηριότητας: Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα απαιτεί επιπλέον πρόσληψη νερού για να αντικαταστήσει τα υγρά που χάνονται μέσω του ιδρώτα.

Κλίμα: Οι υψηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια νερού μέσω της εφίδρωσης. Η ζωή σε ζεστό κλίμα μπορεί να συμβάλει στην αφυδάτωση, "εάν δεν δίνετε έμφαση στην πρόσληψη υγρών", επισημαίνει η διατροφολόγος.

Γενική υγεία: «Η ασθένεια, ακόμη και το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη, μπορεί να αυξήσει την απώλεια υγρών και να μειώσει την επιθυμία για κατανάλωση νερού», λέει η Rosenbloom. Ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο νερό όταν έχετε πυρετό, έμετο ή διάρροια.

Εάν καταφέρνετε να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα, θα είστε εντάξει. Αλλά δεν χρειάζεται να αγχώνεστε αν δεν πετυχαίνετε το στόχο αυτό κάθε μέρα. Επίσης, μην υποτιμάτε τη συνεισφορά άλλων ποτών και τροφίμων σε αυτή την προσπάθεια, όπως είναι ειδικά οι σούπες, τα smoothies, τα ροφήματα καφέ, το τσάι και τα φρούτα και τα λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα νερού.


Σχετικά Άρθρα