ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τα μυστικά για ένα θρεπτικό και υγιεινό σάντουιτς

06 Απριλίου 2020, 16:00

images

Τι είναι το σάντουιτς; Ψωμί σε φέτες ή μπαγκέτα, γεμισμένο με διάφορα υλικά. Άρα, όσο πιο ποιοτικό το ψωμί και όσο πιο υγιεινά αυτά που περιέχει, τόσο καλύτερο και το σάντουιτς!

Τo ψωμί ολικής άμεσης ή σικάλεως αποτελεί σαφώς καλύτερη επιλογή σε σχέση με ένα λευκό ψωμί, καθώς περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες που από τη μία μεριά περιέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και από την άλλη βοηθούν το έντερο...

Το τυρί που βάζουν οι περισσότεροι στο σάντουιτς, είναι επίσης βασικός παράγοντας... Αν είναι λιπαρό θα μας δώσει περιττές θερμίδες, ενώ αν είναι πιο light θα μας δώσει όσες χρειαζόμαστε. 

Καλό είναι να επιλέγουμε ένα κίτρινο τυρί με 10% λιπαρά, ενώ ειδικά όσοι έχουν αυξημένη χοληστερόλη, επιλέγοντας κίτρινο τυρί, χαμηλό σε λιπαρά προστατεύουν περισσότερο την καρδιά τους. Κατάλληλα είναι επίσης τα λευκά τυριά με λίγα λιπαρά και ο ανθότυρος.

Σε ό,τι αφορά τα αλλαντικά, προτιμότερη είναι η βραστή και η καπνιστή γαλοπούλα ή το κοτόπουλο σε φέτες ενώ άριστες επιλογές είναι επίσης αντί για αλλαντικό να βάλουμε τόνο, σολομό, αυγό ή κομματάκια κανονικού κοτόπουλου (όχι σε μορφή αλλαντικού).

Και βέβαια κανένα σάντουιτς δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν περιέχει λίγη ντομάτα, ή/ και μαρούλι ή λάχανο. Ενώ για ντρέσινγκ, καλό είναι να προτιμάμε μία μαγιονέζα extra light σε ποσότητα μίας μέτριας κουταλιάς της σούπας και όχι παραπάνω.



Σχετικά Άρθρα