ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Συνταγή" μακροζωίας μας δίνουν από το Forbes

03 Μαΐου 2020, 09:00

images

Όπως αναφέρεται σε αφιέρωμα του Forbes που στηρίζεται σε επιστημονικές μελέτες και παρατηρήσεις, υπάρχουν 13 μυστικά υγείας και μακροζωίας που -εκτός απροόπτου- θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε περισσότερα και πιο ποιοτικά χρόνια ζωής. 

1) Σωστή διατροφή

Ψάρι, κοτόπουλο, λαχανικά, φρούτα, δημητριακά και ισορροπημένα γεύματα καθημερινά. Αυτή είναι η συνταγή της καλής διατροφής. 

2) Όχι στο αλκοόλ

Νερό και φυσικοί χυμοί αρκούν. Τα αλκοολιούχα ποτά πρέπει να καταναλώνονται σε μικρή ποσότητα και όχι καθημερινά και τα αναψυκτικά με ζάχαρη να βγουν από την ζωή μας. 

3) Όχι στη στέρηση

Το να στερείσαι κάθε γευστική ευχαρίστηση δεν είναι υγιές και κάνει κακό στην ψυχολογία.

4) Χόμπυς και δραστηριότητες

Οι ηλικιωμένοι που παραμένουν στο σπίτι συνεχώς χωρίς καμία φυσική δραστηριότητα, ζουν λιγότερο. Αυτό πρέπει να μας κινητοποιήσει...  

5) Περπάτημα

Καθημερινά έστω και μισή ώρα περπάτημα μπορεί να κάνει θαύματα. Ακόμα είναι καλύτερο να ανεβαίνουμε τις σκάλες και να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία για περιπάτους.  

6) Συνεχή διανοητικά ερεθίσματα

Διάβασμα και σταυρόλεξο είναι δύο πολύ καλές λύσεις. Επίσης βοηθούν οι συζητήσεις και κάθε ευκαιρία για να "δουλέψει" το μυαλό μας για την ανεύρεση λύσεων. 

7) Επαφή με την φύση

Η επαφή με το φυσικό περιβάλλον, η προσεκτική ηλιοθεραπεία, τα δέντρα και το πράσινο βοηθούν πολύ την ψυχολογία και την υγεία. Το ίδιο και ο καθαρός αέρας και η θάλασσα.  

8) Καλή προσωπική ζωή

Οι φίλοι και ένας καλός σύντροφος είναι συνταγές μακροζωίας. Ή τουλάχιστον ένα από τα ...δύο! Πάντως η μοναχικότητα και η μοναξιά κάνουν κακό.  

9) Εργασία που να μας αρέσει

Η δουλειά μας φέρνει άγχος και μας καταπιέζει. Αλλά αν την έχουμε επιλέξει με σωστά κριτήρια και σε γενικές γραμμές μας ικανοποιεί, τότε έχουμε να κερδίσουμε χρόνια ζωής. 

10) Ωραία καθημερινότητα

Οι διάφορες και διαφορετικές δραστηριότητες μέσα στην ημέρα μας κρατούν χαρούμενους και υγιείς. Η τέχνη, η άθληση, το μαγείρεμα, η παρέα με φίλους, τα ταξίδια, το διάβασμα, μας κάνουν καλό. 

11) Στοματική υγιεινή

H φροντίδα των δοντιών βοηθά στην αποφυγή σοβαρών προβλημάτων υγείας όπως καρδιακές παθήσεις. Και δεν είναι ευχάριστο να μην έχει κανείς τα δικά του δόντια... 

12) Απόσταση από αρνητικούς ανθρώπους

Αν σας στεναχωρούν και σας αγχώνουν κάθε φορά που τους συναντάτε, κι αν συνεχώς θέλουν κάτι ενώ δεν δίνουν ποτέ τίποτα, μάλλον πρέπει να απομακρυνθείτε. Οι τοξικοί άνθρωποι μας παίρνουν χρόνια ποιοτικής ζωής. 

13) Διατήρηση νεανικής συμπεριφοράς

Η συναναστροφή με νεότερους ανθρώπους δίνει ζωή, λένε οι ειδικοί. Το ίδιο και η συναναστροφή με ανθρώπους που είναι ηλικιακά μεγάλοι αλλά νιώθουν και συμπεριφέρονται νεανικά.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα