ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συναισθηματική διατροφή των παιδιών: Που μπορεί να οφείλεται

02 Μαΐου 2022, 09:00

images

Οι πιθανότητες των παιδιών να ακολουθήσουν συναισθηματική διατροφή διαμορφώνονται τόσο από τις φυσικές διατροφικές τους τάσεις, όσο και από τα γονεϊκά πρότυπα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική μελέτη. Το συναισθηματικό φαγητό αφορά στην κατανάλωση "comfort food" όταν νιώθετε λύπη ή άγχος, κι όχι επειδή πεινάτε.

«Η έρευνά μας υποστηρίζει την ιδέα ότι η συναισθηματική διατροφή είναι μια μαθησιακή συμπεριφορά που αναπτύσσουν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία, αλλά ορισμένα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην ανάπτυξη συναισθηματικής διατροφής από άλλα», προσέθεσε σε μια ανακοίνωση της, η συν-συγγραφέα της μελέτης Rebecca Stone, που είναι φοιτήτρια διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο Aston στο Birmingham.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 185 μητέρες μικρών παιδιών από το Ηνωμένο Βασίλειο, ηλικίας 3-5 ετών, σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες και τις συνήθειες των παιδιών τους.

Οι ερωτήσεις περιελάμβαναν το πόσο έφαγαν οι μητέρες και τα παιδιά τους, ως απάντηση στα συναισθήματά τους και πόσο τα παιδιά παρακινήθηκαν και έφαγαν ή ζήτησαν φαγητό όλη την ημέρα.

Οι μητέρες ρωτήθηκαν, επίσης, εάν αξιοποιούσαν το φαγητό ως ανταμοιβή των παιδιών για καλή συμπεριφορά ή περιόρισαν την πρόσβαση των παιδιών σε ορισμένα τρόφιμα - έχοντας ορισμένα τρόφιμα στο σπίτι αλλά απαγορεύοντάς τους να τα φάνε-. Και οι δύο πρακτικές κάνουν τα παιδιά να ενδιαφέρονται περισσότερο για το φαγητό και έχουν συνδεθεί με μεγαλύτερη συναισθηματική διατροφή στα παιδιά, τόνισαν οι ερευνητές.

Ωστόσο, το πρόβλημα με το comfort food είναι ότι μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Claire Farrow, καθηγήτρια στη Σχολή Ψυχολογίας του πανεπιστημίου και μία από τις επόπτριες της Stone, είπε ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο τα παιδιά αναπτύσσουν διατροφικές συμπεριφορές είναι πολύ περίπλοκος και ότι η συναισθηματική διατροφή φαίνεται να διαμορφώνεται εν μέρει από μια έμφυτη κλίση προς το φαγητό.

«Σε αυτή τη μελέτη διαπιστώσαμε ότι οι πρακτικές των γονέων αλληλεπιδρούν με τις διατροφικές τάσεις των παιδιών και ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλύτερη ώθηση ως προς το να προσεγγίσουν το φαγητό επηρεάζονται περισσότερο από τις πρακτικές σίτισης που μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθηματική διατροφή», εξήγησε η Farrow.

"Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μια προσέγγιση τύπου «ένα μέγεθος για όλους» στη διατροφή των παιδιών δεν είναι πάντα κατάλληλη και ότι ορισμένα παιδιά είναι πιο επιρρεπή στην επιρροή συμπεριφορών που μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού", κατέληξε η Farrow.


Σχετικά Άρθρα