ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συγκεκριμένη διατροφή διατηρεί ακμαίο το μυαλό μας

30 Αυγούστου 2023, 16:00

images

Σύμφωνα με μελέτη ομάδας από την Ιατρική Σχολή San Diego στην Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στο Cell Metabolism, υπάρχει τρόπος να διατηρήσουμε την καλή κατάσταση του εγκεφάλου και της μνήμης μας καθώς μεγαλώνουμε, μέσω συγκεκριμένης διατροφής... 

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαλειμματική νηστεία, μια σειρά διατροφικών προτύπων με περιορισμένη ή μηδενική κατανάλωση θερμίδων για παρατεταμένες χρονικές περιόδους όπως 14 ή 16 ώρες καθημερινά, κατάφερε να αναστρέψει κάποιες από τις διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού που παρατηρούνται στη Νόσο Αλτσχάιμερ, με τους ερευνητές να εκφράζουν ελπίδες ότι η απλή και ασφαλής παρέμβαση, επιτρέπει τη διεξαγωγή κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους. 

Όπως φάνηκε στα πειράματα, τα ποντίκια που ακολουθούσαν διαλειμματική νηστεία, είχαν καλύτερη μνήμη και μικρότερη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου τρέφονταν οποτεδήποτε:

- είχαν καλύτερη μνήμη,

- ήταν λιγότερο υπερδραστήρια τη νύχτα,

- μπορούσαν να διατηρήσουν καλύτερα το πρόγραμμα ύπνου με λιγότερες αφυπνίσεις,

- πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικές αξιολογήσεις από τα ποντίκια ελέγχου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης βελτιώσεις σε μοριακό επίπεδο. Πολλά γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νευροφλεγμονή εκφράζονταν διαφορετικά, ενώ παρατηρήθηκε μικρότερη εναπόθεση πλακών αμυλοειδούς.

Η Δρ Desplats αναφέρει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί η απορρύθμιση του βιολογικού ρολογιού, αποτελούν και τον κύριο λόγο που πολλά άτομα με τη νόσο καταλήγουν σε ειδικές δομές φροντίδας. Αποτρέποντας ή διορθώνοντας αυτές τις διαταραχές, γίνεται ένα σημαντικό βήμα προς την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης της πάθησης, τόσο στις κλινικές, όσο και στην κατ’ οίκον φροντίδα.

Σχετικά Άρθρα