ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σωστή διατροφή μετά τις διακοπές

23 Αυγούστου 2021, 12:23

images

Μετά την κραιπάλη των καλοκαιρινών διακοπών είναι καιρός για ανασυγκρότηση και στοχοθέτηση και ιδανική περίοδος να αρχίσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και λέκτορας κλινικής διαιτολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ. Έλενα Χατζημπέη, σε δηλώσεις στο YgeiaWatch μας δίνει συμβουλές για το πως να μπούμε σε μια οργανωμένη ρουτίνα σωστής διατροφής μετά το διάλειμμα των καλοκαιρινών διακοπών.

Αυτό που προτείνει η Δρ. Χατζημπέη είναι η μεσογειακή δίαιτα και η ισορροπημένη διατροφή.

Η μεσογειακή δίαιτα και τα οφέλη της

Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει σε καθημερινή βάση και σε μεγάλες ποσότητες ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, όσπρια και ξηρούς καρπούς. Ακόμη, περιλαμβάνει μεγάλες ποσότητες αμυλούχων τροφών, όπως είναι τα ζυμαρικά, το ψωμί, το ρύζι, άλλα δημητριακά και πατάτες.

Επιπλέον, στη μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνονται γαλακτοκομικά προϊόντα, λιπαρά ψάρια, πουλερικά και άπαχα κρέατα. Το ελαιόλαδο αποτελεί τη βασική πηγή λιπαρών, ενώ σε περίπτωση πρόσληψης αλκοόλ προτείνεται το κρασί μαζί με το γεύμα μας.

Επομένως, η μεσογειακού τύπου δίαιτα, όπως επισημαίνει η Δρ. Χατζημπέη, έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από νόστιμα φαγητά.

Τα κορεσμένα λιπαρά βρίσκονται συνήθως στις ζωικές τροφές και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κορεσμένων λιπαρών είναι ισχυρά συσχετισμένη με τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο.

«Η μεσογειακή δίαιτα είναι μια δίαιτα που μπορεί κανείς εύκολα να την απολαμβάνει για μια ολόκληρη ζωή, όχι μόνο για μερικές εβδομάδες ή μερικούς μήνες», αναφέρει η Δρ. Χατζημπέη. «Η Μεσογειακή δίαιτα αποτελεί μέρος της ιστορικής, πολιτιστικής και μαγειρικής κληρονομιάς των χωρών της Μεσογείου. Η παράδοση αυτή απειλείται από την εισαγωγή ξένων ειδών διατροφής που γίνονται μόδα και που είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους νέους», προσθέτει.

«Ας ευαισθητοποιηθούμε όλοι λοιπόν και να εντάξουμε τη Μεσογειακή διατροφή και πάλι στη ζωή μας, αφού άλλωστε είναι τόσο ωφέλιμη για την υγεία μας», τονίζει.

Διαχείριση βάρους και άσκηση

Η επιτυχής διαχείριση του βάρους είναι βασικά θέμα ισορροπίας των θερμίδων που προσλαμβάνουμε από τις τροφές με τις θερμίδες που δαπανούμε (μεταβολισμός), όπως επισημαίνει η ειδικός.

«Ανεξαρτήτως από το τι τρώμε είναι αδύνατο να χάσουμε βάρος εκτός και αν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε». Επομένως, η Δρ. Χατζημπέη προτείνει να γίνουμε πιο δεκτικοί σε άθλημα. «Αν δε γίνεις πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο ή στο τένις, θα έχεις σίγουρα γίνει ο πρωταγωνιστής στο δικό σου σώμα καθώς το χόμπι που θα έχεις διαλέξει θα αυξήσει το μεταβολισμό σου».

«Αν δεν έχεις όργανο γυμναστικής στο σπίτι, δοκίμασε να αγοράσεις ένα απλό σχοινάκι το οποίο είναι οικονομικό, πρακτικό και κυρίως πολύ αποτελεσματικό, προτείνει η Δρ. Χατζημπέη.

«Σταμάτα να το σκέφτεσαι άλλο και προχώρα!», μας συμβουλεύει η ειδικός.

Χ.Χ.

Σχετικά Άρθρα