ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντική η διατροφή στη Νόσο Αλτσχάϊμερ

05 Ιουλίου 2020, 09:00

images

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Open Biology υποστηρίζει ότι μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να αποτρέψει ή ακόμη και να αντιστρέψει τις επιπτώσεις της Νόσου Αλτσχάϊμερ.

Τα δεδομένα είναι γνωστά: Οι χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι η νόσος Αλτσχάϊμερ, φέρουν το βάρος για το 70% των θανάτων παγκοσμίως και  η χρόνια μεταβολική οξέωση και οι ελεύθερες ρίζες διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στη διαδικασία γενικά της γήρανσης.

Αλλά το νέο που εντοπίζει η νέα έρευνα είναι ότι τα αντιοξειδωτικά αντιδρούν με τις ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας τες ανενεργές...

Ο Δρ Gerald Veurink, από την Ιατρική Σχολή του UWA, εξέτασε ομάδα αντιοξειδωτικών για να εντοπίσει ποια ήταν τα πιο αποτελεσματικά στην προστασία των νευρώνων. Όπως ανακάλυψε,  συμπλέγματα φαινολικών στοιχείων με καροτενοειδή, καθώς και αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε σε υψηλές συγκεντρώσεις, ήταν τα πιο αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση Νόσου Αλτσχάϊμερ.

«Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών σε αρκετά υψηλές και εξατομικευμένες στον ασθενή δόσεις, σε συνδυασμό με μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φτωχή σε υδατάνθρακες δίαιτα, φαίνεται να έχουν την μεγαλύτερη επίδραση σε ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο», δήλωσε ο Δρ. Veurink, ενώ τόνισε πως ο συνδυασμός και όχι ένα μεμονωμένο αντιοξειδωτικό συντέλεσε στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες. 

Πάντως η λήψη συμπληρωμάτων χωρίς την σύμφωνη γνώμη και καθοδήγηση του γιατρού δεν συστήνεται.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα