ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς τα κράνμπερι επιδρούν στην καρδιαγγειακή υγεία;

28 Μαρτίου 2022, 10:00

images

Σε νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food & Function, ερευνητές από το King's College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Surrey ξεκίνησαν να διερευνούν τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ολόκληρων κράνμπερι σε υγιείς άνδρες. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι προηγούμενες σχετικές μελέτες είχαν δείξει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία από την κατανάλωση χυμού κράνμπερι (τα οποία είναι είδος βατόμουρου), αλλά ήταν άγνωστο εάν η καθημερινή κατανάλωση ολόκληρων κράνμπερι μπορούσε να διατηρήσει τα αγγειακά οφέλη.

Για την έρευνά τους πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιελάμβανε 45 υγιείς άνδρες ηλικίας 18-45 ετών και χωρίς καρδιαγγειακή νόσο - συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, της εγκεφαλοαγγειακής νόσου και της περιφερικής αρτηριακής νόσου, του σακχαρώδη διαβήτη, οξεία φλεγμονή, τερματική νεφρική ανεπάρκεια, κακοήθειες και καρδιακός ρυθμός εκτός από φλεβοκομβικό. Οι 23 άντρες κατανάλωναν 9 γραμμάρια κράνμπερι σε σκόνη που ισοδυναμούσε με 100 g φρέσκα κράνμπερι την ημέρα και 22 άνδρες κατανάλωναν ένα εικονικό φάρμακο (placebo), για ένα μήνα. Την κύρια μελέτη ακολούθησε μια δεύτερη, στην οποία συμμετείχαν 5 υγιείς άνδρες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη της σκόνης κράνμπερι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν κράνμπερι είχαν σημαντική βελτίωση στον αφθώδη πυρετό, ο οποίος είπαν ότι «σημαίνει βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων», κάνοντας λόγο για «άμεσο και μακροπρόθεσμο όφελος». Επιπλέον, εντοπίστηκαν επίσης μεταβολίτες και προέβλεψαν τα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στον αφθώδη πυρετό.

Η Δρ Ana, λέκτορας διατροφολόγος στο King's College του Λονδίνου και ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Οι αυξήσεις των πολυφαινολών και των μεταβολιτών στην κυκλοφορία του αίματος και οι σχετικές βελτιώσεις στη διαστολή που προκαλείται από τη ροή μετά την κατανάλωση κράνμπερι τονίζουν το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν τα κράνμπερι στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων».

Ο Δρ Christian Heiss, Καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Surrey, και συν-συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: "Τα ευρήματά μας παρέχουν σταθερές αποδείξεις ότι τα κράνμπερι μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την αγγειακή υγεία, ακόμη και σε άτομα με χαμηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο . Αυτή η μελέτη δείχνει περαιτέρω ότι οι μεταβολίτες που υπάρχουν στο αίμα μετά την κατανάλωση κράνμπερι σχετίζονται με τα ευεργετικά αποτελέσματα».    

Οι συγγραφείς επεσήμαναν ορισμένους περιορισμούς της έρευνάς τους, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η μελέτη τους διεξήχθη σε μια υγιή ομάδα νεαρών ανδρών εθελοντών και, ως εκ τούτου, είναι περιορισμένη ως προς τη γενίκευσή της προς τον ευρύτερο πληθυσμό και τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο.

Επίσης, είπαν ότι η σύντομη διάρκεια της μελέτης ενός μήνα περιορίζει τα συμπεράσματα σχετικά με πιθανά κλινικά οφέλη για την υγεία που θα απαιτούσαν τη διατήρηση των βραχυπρόθεσμων προστατευτικών επιδράσεων των αγγείων για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Τα δευτερεύοντα αποτελέσματα, ωστόσο, δεν έδειξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ανταποκρίσεων στις παρεμβάσεις με κράνμπερι και ελέγχου, σημείωσαν οι συγγραφείς.


Σχετικά Άρθρα