ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς συνδέονται ο καρκίνος και η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά;

06 Ιουνίου 2022, 10:00

images

Μια νέα μελέτη διερευνά τη συσχέτιση μεταξύ του διατροφικού λίπους και του μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ), τα υψηλά επίπεδα του οποίου έχουν συνδεθεί με τη φλεγμονή. Η φλεγμονή, με τη σειρά της, έχει συνδεθεί με τον καρκίνο οπότε το επιστημονικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο...

Για να μελετήσουν το μονοξείδιο του αζώτου σε μοριακό επίπεδο, ερευνητές στο εργαστήριο Chan του Ινστιτούτου Προηγμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας Beckman στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στην Urbana-Champaign (UIUC) ανέπτυξαν ένα μοριακό ανιχνευτή που μπορεί να παράγει εικόνες βαθιά μέσα στον ιστό του σώματος. Αυτός ο ανιχνευτής παρείχε στους συγγραφείς της μελέτης μια εικόνα του μικροπεριβάλλοντος του όγκου.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν οπτικά υψηλότερα επίπεδα ΝΟ σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε σύγκριση με ποντίκια σε δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης κι ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης Δρ Anuj Yadav, ανέφερε ότι «προσπαθούν να κατανοήσουν πώς οι μικρές αλλαγές στο μικροπεριβάλλον του όγκου επηρεάζουν την εξέλιξη του καρκίνου σε μοριακό επίπεδο».

Η επιστημονική ομάδα διεξήγαγε μια μελέτη διατροφής χρησιμοποιώντας ποντίκια με καρκίνο του μαστού. Τα ποντίκια που έκαναν δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, στην οποία το 60% των θερμίδων προερχόταν από λίπος, εμφάνισαν παχυσαρκία και ανέπτυξαν μεγάλους όγκους. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια αύξηση στο μονοξείδιο του αζώτου στα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά.

«Η συνέπεια αυτού είναι ότι το μικροπεριβάλλον του όγκου είναι ένα πολύ περίπλοκο σύστημα και πρέπει πραγματικά να το καταλάβουμε για να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί η εξέλιξη του καρκίνου», λέει ο συν-συγγραφέας της μελέτης Michael Lee, φοιτητής κι ερευνητής στο Chan Lab.

«Πολλοί παράγοντες μπορούν να υπεισέλθουν σε αυτό, από τη διατροφή μέχρι την άσκηση», εξηγεί ο Lee επισημαίνοντας ότι «εξωτερικοί παράγοντες που δεν έχουμε ιδιαίτερα στο νου μας ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη, όταν εξετάζουμε τις θεραπείες για τον καρκίνο».

Ο Δρ. Douglas D. Thomas, Ph.D., αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Φαρμακευτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, στο Σικάγο, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δεν φάνηκε πάντως πεπεισμένος. 

Συγκεκριμένα, δήλωσε:

«Αυτά είναι δυνητικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτή είναι μια μελέτη σε ποντίκια και με βάση τα ευρήματά τους δεν νομίζω ότι μπορείτε να δημιουργήσετε μία αιτιώδη σύνδεση μεταξύ μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, των ανιχνευόμενων ποσοτήτων ΝΟ και του καρκίνου, χωρίς περαιτέρω πειράματα» διαμήνυσε.

Σχετικά Άρθρα