ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πρώτα αυστηρή νηστεία και μετά μία μέρα καταχρήσεων: Προσοχή στα εορταστικά γεύματα

13 Απριλίου 2023, 10:00

images

H λέξη Πάσχα είναι εβραϊκή και σημαίνει "πέρασμα". Σ’ εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς συμβολίζει το «πέρασμα» από το σκοτάδι της αμαρτίας, στην αισιοδοξία του παντοτινού λυτρωτικού φωτός της Ανάστασης! Ωστόσο πολλοί-ές προετοιμάζονται για τη συμμετοχή του οργανισμού τους σ’ έναν σκληρό χημικό πόλεμο… Πρόκειται για την Κυριακή του Πάσχα, για όσους-ες σκοπεύουν να γιορτάσουν τρώγοντας και πίνοντας χωρίς όριο κι ακόμη περισσότερο γι’ αυτούς-ές που νηστεύουν τόσες εβδομάδες. 

Αναφέρει σχετικά ο συγγραφέας διαιτολογικών βιβλίων, SCOPE (ειδικός στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πιστοποιημένος από τη WOF), με μετεκπαίδευση στη Λιπιδιολογία, στην πρόληψη καρδιαγγειακών & μεταβολικών νοσημάτων, μέλος της Ελλ. Ετ. Αθηροσκλήρωσης, EAS, WOF, Ελλ. Ιατρικής Ετ. Παχυσαρκίας,, Μιχάλης Τσιλιμιγκάκης:

"Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν γνωρίζει τη γλώσσα μας, κατανοεί όμως πλήρως αυτά που του δίνουμε να μεταβολίσει με τις διατροφικές μας «κραιπάλες», εκφράζοντας γονίδια, τροποποιώντας το μικροβίωμά του, υπερεκκρίνοντας ορμόνες κλπ. Αν νομίζετε πως υπερβάλω χρησιμοποιώντας όρους όπως ο «χημικός πόλεμος», όταν δεν υπάρχουν όρια, προσέξτε τα παρακάτω:

1. Στις μακροχρόνιες νηστείες υπάρχει αποχή από τα ζωικά τρόφιμα που είναι η βασική πηγή μικροθρεπτικών συστατικών (σιδήρου, Β12, βιταμίνη D κλπ), πρωτεϊνών αλλά και κορεσμένων λιπαρών. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε απότομα σημαντική άνοδο στο αίμα μας, τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης.

2. Το αλκοόλ ρέει άφθονο, οπότε το «κρασάκι κι οι μπυρίτσες» αναγνωρίζονται από τον οργανισμό μας ως πολλά γραμμάρια αιθανόλης, με άμεσες επιπτώσεις σε στομάχι, ήπαρ, αίμα και καταστροφή χιλιάδων εγκεφαλικών νευρώνων, με εκθετική αύξηση στις μεγάλες ποσότητες. Έχετε ποτέ ρωτήσει τους ιατρούς σας ποιο είναι για εσάς το όριο;  

3. Το μεταγευματικό στρες εκτοξεύεται, καθώς το γαστρεντερικό, το κυκλοφορικό, το αναπνευστικό κι όλος ο μηχανισμός πέψης υπερλειτουργούν απότομα, μετά από σημαντικό χρονικό διάστημα ήπιας διαχείρισης, δημιουργώντας οξειδώσεις και φλεγμονές. Είναι σαν να έχετε ένα παλιό αυτοκίνητο παρκαρισμένο για μεγάλο διάστημα και ξαφνικά χωρίς σέρβις, να κάνετε κόντρες με 200 χιλιόμετρα στην εθνική.  

4. Το αλάτι είναι βασικό συστατικό της γεύσης, δεν παύει ωστόσο να είναι και σημαντικός τροφοδότης της υπέρτασης. Όλα όμως τα εδέσματα της Λαμπρής είναι «πασπαλισμένα» με μεγάλες ποσότητες αλατιού, που συχνά είναι πολλαπλάσιες απ’ όσες συστήνουν οι καρδιολόγοι μας.

5. Στο τέλος είναι δυνατόν να μη υπάρχει το «γλυκάκι», έτσι για ν’ «αλλάξουμε γεύση βρε παιδιά» και τ’ αναψυκτικά που δήθεν χωνεύουν; Έκρηξη σακχάρου στο αίμα κι ακολούθως απαίτηση ανάλογης ποσότητας ινσουλίνης από τα β κύτταρα του παγκρέατος (αν βέβαια μπορούν κι αν η ινσουλίνη αυτή είναι αποτελεσματική).  

6.  Όταν αυτά όμως συμβαίνουν μαζί σ’ ένα γεύμα, οπότε το ένα προστίθεται στο άλλο, ως επιβαρυντικοί για τον οργανισμό μας παράγοντες, συνθέτοντας ένα «παζλ» που μπορεί να μας επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις, σε μια τόσο εορταστική ημέρα!

Ο οργανισμός μας δηλαδή δέχεται έναν καταιγισμό χημικών «βομβών» (αλκοόλ, αλάτι, πολυφαγία, υψηλότατο γλυκαιμικό φορτίο, οξειδώσεις κλπ), γιατί απλά λησμονήσαμε το «ΜΕΤΡΟΝ ΤΟ ΑΡΙΣΤΟΝ» κι αφεθήκαμε στην ικανοποίηση του μεταιχμιακού συστήματος ανταμοιβής – ευχαρίστησης του αρχέγονου (ενστικτώδους) εγκεφάλου μας (limbic system), μαζί με την εορταστική χαλαρότητα που όλοι-ες έχουμε ανάγκη αλλά συχνά ανοίγει και τους «ασκούς του Αιόλου»!

Τι μπορούμε συνεπώς να κάνουμε για να περάσουμε όμορφα και να είμαστε εντός ορίων;

1. Καταρχάς η εορταστική ατμόσφαιρα δημιουργείται κυρίως από την εορτή με τους ανθρώπους που είμαστε μαζί κι όχι από το φαγητό.

2. Η κατάσταση της υγείας μας καθορίζεται από τους ιατρούς μας, που ανάλογα με την περίπτωση, συνταγογραφούν φαρμακευτικές ή υγιεινοδιαιτητικές αγωγές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται ευλαβικά, ανεξαρτήτως εορτών και διαφόρων γνωμών, που εκφράζονται ως συνήθως από άτομα του περιβάλλοντός μας.

3.Η παράδοση μας προετοιμάζει από το βράδυ της Ανάστασης που τρώμε μαγειρίτσα, δηλαδή σούπα με λαχανικά και κομματάκια κρέατος. Άρα το κρέας που θα φάμε να είναι όχι σε μεγάλη ποσότητα (π.χ. όσο 1 γροθιά μας) και πάντα σε συνδυασμό με 1 σαλάτα εποχής (π.χ. μαρούλι, αγγουράκια, κρεμμυδάκια, μαϊντανό κλπ), με προσθήκη ελαιολάδου και λεμονιού ή μηλόξυδου.

4. Η σαλάτα να αντιστοιχεί σε 1 πιάτο ανά άτομο κι όχι 1 σαλάτα για 20 ανθρώπους. Αν βαριέστε, πλύνετε τουλάχιστον αγγουράκια, φύλλα μαρουλιού ή άλλα λαχανικά σε μεγάλα κομμάτια και αφήστε τα να είναι σε μια μεγάλη πιατέλα στο γιορτινό τραπέζι.

5. Ένα καλό πρωινό μειώνει αισθητά την πείνα, περιορίζοντας την υπερφαγία. Ειδικά όσοι-ες νήστευαν θα μπορούσαν να επιλέξουν ένα προϊόν με προβιοτικά, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ σε συνδυασμό με 1 φρούτο ή 1 φρυγανιά ολικής άλεσης με λίγο μέλι, εμπλουτίζοντας εκ νέου το στερημένο μικροβίωμά τους, ώστε να μπορέσει να δεχθεί ευκολότερα τροφές, από τις οποίες απείχε επί 1,5 μήνα.  

6. Μην κάνετε το λάθος του όρθιου τσιμπολογήματος μ’ ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, γιατί οι ποσότητες που μπορεί να καταναλωθούν είναι ανεξέλεγκτες. Προτιμήστε να καθίσετε όλοι-ες μαζί στο γιορτινό τραπέζι και να ευχηθείτε τρώγοντας και πίνοντας από το πιάτο σας.

7. Αντί για αναψυκτικά επιλέξτε ανθρακούχο νερό στο οποίο μπορείτε να στύψετε λίγο λεμόνι ή ένα ρόφημα βοτάνων.

8. Αντί για γλυκό προτιμήστε μήλο με λίγο μέλι και κανέλα ή κομμένα φρέσκα φρούτα.

9. Μετά το γεύμα χορέψτε ή κάντε πεζοί-ές μια βόλτα στην ύπαιθρο.

10.Το βράδυ και την επόμενη ημέρα δεν χρειάζεται να «καθαρίσουμε» ό,τι έχει απομείνει αλλά να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί (π.χ. καταναλώνοντας σαλάτα με λίγο τυρί και 1-2 βραστά αυγά από τα σπασμένα κόκκινα που έχουν απομείνει).

Τέλος μη λησμονούμε ότι αγάπη προς τους ανθρώπους μας, δεν είναι πόσα κιλά κρέατος μπορούμε να φάμε και πόσα μπουκάλια κρασί να καταναλώσουμε μαζί τους αλλά πώς να διαχειριζόμαστε την υγεία του οργανισμού μας, ούτως ώστε να μην τους επιβαρύνουμε με τις δικές μας κραιπάλες. Άλλωστε το Πάσχα είναι ημέρα που Λαμπρύνεται το πνεύμα κι η ψυχή μας κι όχι το στομάχι κι ο λιπώδης ιστός μας.

ΧΑΡΟΥΜΕΝΗ ΛΑΜΠΡΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ-ΕΣ!".




Σχετικά Άρθρα