ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πόσο ασφαλείς είναι οι "υγρές δίαιτες";

12 Μαρτίου 2022, 09:00

images

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη δίαιτας σε υγρή μορφή, αλλά όλα έχουν τον ίδιο στόχο: Να χάσετε βάρος γρήγορα τρώγοντας λιγότερες θερμίδες. Κυμαίνονται από ροφήματα από χυμούς φρούτων και λαχανικών που υπόσχονται αποτοξίνωση και καθαρισμό του σώματος, μέχρι σέικ και σούπες με λίγες θερμίδες.

Πόσο ασφαλείς είναι, όμως, αυτές οι δίαιτες και ποια είναι η επίδρασή τους στον οργανισμό;

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πρόκειται για ακραίες δίαιτες που εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία και είναι ακατάλληλες για τους περισσότερους ανθρώπους. Παράλληλα, ο NHS συνιστά τη δίαιτα των 800 θερμίδων την ημέρα μόνο για συγκεκριμένες ομάδες, ιδιαίτερα για παχύσαρκα ή σοβαρά παχύσαρκα άτομα που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις του διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, ο χυμός φρούτων και λαχανικών παρέχει πολλά μέταλλα και βιταμίνες αλλά πολύ λίγη πρωτεΐνη και λίπος. Ακόμη και οι φυτικές ίνες θα ήταν ανεπαρκείς, εκτός εάν πολτοποιηθεί και προστεθεί ολόκληρος ο καρπός, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού και των σπόρων.

«Θα αισθανόσασταν κουρασμένοι και εξαντλημένοι μετά από μια εβδομάδα», λέει ο Δρ Gail Rees, αναπληρωτής καθηγητής διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πλύμουθ. Μια δίαιτα που δεν είναι διατροφικά ισορροπημένη δεν δίνει στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται και «θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επιζήμια» μακροπρόθεσμα.

Τα αποθέματα σιδήρου θα εξαντλούνταν, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναιμία τις γυναίκες, η μυϊκή μάζα θα εξαντληθεί, και το έντερο, οι πνεύμονες και το συκώτι θα πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να διατηρήσουν το σώμα σε κανονική λειτουργία.

Άλλες πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν πονοκεφάλους, ζάλη, υπερβολική κόπωση, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Οι χυμοί φρούτων, που περιέχουν πολλά φυσικά οξέα, μπορούν επίσης να φθείρουν το σμάλτο στα δόντια και η έλλειψη πρόσληψης θερμίδων μπορεί να κάνει την αναπνοή να μυρίζει διαφορετικά και μάλλον δυσάρεστα.

Οι δίαιτες της μόδας είναι «μέρος μιας κουλτούρας τοξικής διατροφής» που ενθαρρύνει την αρνητική στάση απέναντι στα τρόφιμα και συχνά οδηγεί σε αύξηση βάρους και όχι σε απώλεια, σημειώνει  η Aisling Pigott από τη Βρετανική Διαιτολογική Εταιρεία. Η ίδια συνιστά να ακούμε το σώμα σας, να επιστρέψουμε στα βασικά και να θέτουμε εφικτούς στόχους που λειτουργούν μακροπρόθεσμα, όχι μόνο μια εβδομάδα.


Σχετικά Άρθρα