ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Παγκόσμια Ημέρα Τόνου: Η σημασία στην πρόληψη ασθενειών

02 Μαΐου 2022, 12:45

images

Τη σημασία της κατανάλωσης του τόνου στην πρόληψη των ασθενειών, στην υγιή γήρανση και στα οφέλη του για την υγεία φέρνει στο στόχαστρο η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου που γιορτάζεται στις 2 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Test Pap, η κατανάλωση κονσερβοποιημένου τόνου προσφέρει αρκετά οφέλη στην υγεία και συγκεκριμένα «είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης και είναι σχετικά χαμηλή σε θερμίδες», όπως αναφέρει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας,  Susan Taylor.

Σημειώνεται ότι ο τόνος παρέχει πρωτεΐνη και λίπος, τα οποία είναι εξαιρετικά για την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα, καθώς επίσης και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία συνδέονται με μυριάδες οφέλη για την υγεία. Προστίθεται ότι τα ωμέγα-3 στα θαλασσινά μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των τριγλυκεριδίων και της φλεγμονής και στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης HDL».

Ο κονσερβοποιημένος τόνος παρέχει επίσης σίδηρο, βιταμίνη Β12 και βιταμίνη D.

Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος, διατροφολόγος και εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας στο Σικάγο, Jen Bruning αναφέρει ότι «850 γραμμάρια κονσερβοποιημένου τόνου παρέχουν όλο το σελήνιο που χρειάζεστε σε μια μέρα. Το σελήνιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία από ζημιές λόγω πρόσληψης υδραργύρου».

Πρόληψη ασθενειών και υγιής γήρανση

Σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο, διατροφολόγο και ιδιοκτήτρια του NutritionRx στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, Erin Pettygrove «η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης D και ωμέγα-3 έχει συνδεθεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, της γνωστικής έκπτωσης, ορισμένων μορφών καρκίνου και του διαβήτη».

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι μία μελέτη του 2018 στο British Medical Journal (BMJ) εξέτασε τη σχέση μεταξύ των επιπέδων ωμέγα-3 στο αίμα από τα θαλασσινά και την υγιή γήρανση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 εμφάνισαν πιο υγιή γήρανση και μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, καθώς και σοβαρά ψυχικά ή σωματικά προβλήματα.

Παγκόσμια Ημέρα Τόνου

Η Παγκόσμια Ημέρα Τόνου (World Tuna Day) καθιερώθηκε το 2016 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Μαΐου με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την βιώσιμη διαχείριση των αποθεμάτων τόνου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η ημέρα αυτή υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης και της διασφάλισης των συστημάτων για την πρόληψη της κατάρρευσης των αποθεμάτων τόνου.

Ο ΟΗΕ τονίζει ακόμη ότι πολλές χώρες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους πόρους τόνου για την επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή, την οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση, τα κρατικά έσοδα, τα προς το ζην, τον πολιτισμό και την αναψυχή.

Όπως αναφέρει, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, «ο τόνος σε κονσέρβα ήταν ένας μεγάλος σύμμαχος στα ντουλάπια μας».

«Όμως, ανεξάρτητα από τις εξαιρέσεις της αγοράς που προκαλούνται από την πανδημία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι, εδώ και πολύ καιρό, αυτό το προϊόν έχει πέσει θύμα της διατροφικής του επιτυχίας», προσθέτοντας ότι «ως εκ τούτου, τα ψάρια απειλούνται από τη συντριπτική ζήτηση». 

Ο.Σ.

Σχετικά Άρθρα