ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

"Όχι" στα επεξεργασμένα, "ναι" στα φυσικά τρόφιμα

19 September 2022, 10:00

images

Eρευνητές από το Πανεπιστήμιο Tufts, τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και άλλα ιδρύματα εξέτασαν τα στοιχεία από τρεις μεγάλες μελέτες οι οποίες διεξήχθησαν σε περισσότερους από 46.000 άνδρες και 160.000 γυναίκες τους οποίους παρακολούθησαν επί 24-28 έτη!

Μέσα στα χρόνια αυτά, καταγράφηκαν 3.216 κρούσματα καρκίνου παχέος εντέρου μεταξύ των ανθρώπων αυτών, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν ότι τα υπερεξεργασμένα τρόφιμα, όπως είναι τα αναψυκτικά, τα έτοιμα ψωμιά, κέικ και μπισκότα, όπως επίσης τα προμαγειρεμένα γεύματα, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου αυτού.

Ειδικά οι γυναίκες που κατανάλωναν τις υψηλότερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων, διέτρεξαν 17% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνες της ομάδας με τη χαμηλότερη κατανάλωση.

Ενώ στους άνδρες, αυτοί που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες έτοιμων γευμάτων τα οποία περιείχαν κρέας ή θαλασσινά, διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ομοίως στους άνδρες, όσοι κατανάλωναν περισσότερα σακχαρούχα ποτά, είχαν 21% περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο κατά τους ερευνητές: Τα υπερεπεξεργαμένα τρόφιμα αντιστοιχούν στο 57% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που καταναλώνουν οι ενήλικες στις ΗΠΑ, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται διαρκώς τις δυο τελευταίες δεκαετίες και να οδηγεί σε όλο και περισσότερους καρκίνους του παχέος εντέρου.

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς της μεγάλης αυτής επιστημονικής εργασίας στο British Medical Journal: «Η υψηλή κατανάλωση  υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στους άνδρες και ορισμένων υποκατηγοριών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σε άνδρες και γυναίκες, συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου».


Σχετικά Άρθρα