ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο αρακάς και τα ξερά φασόλια κρατούν υγιή την καρδιά

29 Νοεμβρίου 2019, 15:15

images

Δεν είναι απλά η αποφυγή των ζωικών λιπαρών που κάνει καλό στο καρδιαγγειακό μας σύστημα, αλλά όπως δείχνει μια νέα έρευνα, είναι αυτή καθαυτή η διατροφή με όσπρια!

Όπως αναφέρουν σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances In Nutrition, σκοπός της μελέτης ήταν να βρουν πως και κατά πόσο τα όσπρια και τα λαχανικά ωφελούν την καρδιακή λειτουργία. Επικεντρώθηκαν λοιπόν στο κατά πόσο η διατροφή μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής αποκλείοντας ασθένειες όπως είναι η στεφανιαία νόσος, η υπέρταση, ο διαβήτης και τα εγκεφαλικά.

Και αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι περισσότερο από κάθε άλλο λαχανικό και όσπριο, η καρδιά ωφελείται από την συχνή κατανάλωση ξερών φασολιών και αρακά (που θεωρείται επιστημονικά επίσης όσπριο και όχι λαχανικό). Συγκεκριμένα, η τακτική διατροφή με αυτά τα τρόφιμα μειώνει από 10% ως και 15% την πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, υπέρτασης και διαβήτη τύπου 2.

Η θετική δράση των τροφών αυτών στον οργανισμό μας δεν είναι κάτι καινούργιο...

Η American Heart Association, η Canadian Cardiovascular Society, και η European Society for Cardiology έχουν συμπεριλάβει στις επίσημες οδηγίες τους την ανάγκη για μια διατροφή που να επικεντρώνεται στα λαχανικά, τα όσπρια και τα φρούτα για να ελεγχθεί η LDL χοληστερίνη, η υπέρταση και ο διαβήτης.

Eξάλλου, πρόσφατη μετα-ανάλυση που διεξήχθη με ευθύνη της European Association for the Study of Diabetes βρήκε ότι ο ρόλος των λαχανικών είναι κομβικός στις καρδιαγγειακές παθήσεις και τώρα συστήνουν να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο την πρόσληψή τους. Βέβαια διατηρούν και κάποιες επιφυλάξεις για τα αποτελέσματα των ερευνών διότι αυτός που τρώει περισσότερα λαχανικά, συνήθως τρώει και μικρότερες ποσότητες ενώ έχει και την συνήθεια να γυμνάζεται. Αλλά αυτό θα είναι το αντικείμενο επόμενης μελέτης...


Σχετικά Άρθρα