ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μύθοι και αλήθειες για τη διατροφή

10 Ιανουαρίου 2022, 09:00

images

Κατά καιρούς, ακούγονται διάφοροι μύθοι σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουμε όταν θέλουμε να χάσουμε βάρος. Ας καταρρίψουμε κάποιους από αυτούς και να δώσουμε λύσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μύθος 1: Για να χάσετε βάρος, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα αγαπημένα σας φαγητά όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος. Μικρές ποσότητες από τα αγαπημένα σας φαγητά που αποδίδουν πολλές θερμίδες, μπορεί να αποτελούν μέρος του σχεδίου για απώλεια βάρους. Απλώς, θυμηθείτε να ελέγχετε τις συνολικές θερμίδες που λαμβάνετε. Για να χάσετε βάρος, πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από όσες λαμβάνετε μέσω των τροφίμων και των ποτών.

Μύθος: Τα προϊόντα δημητριακών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι παχαίνουν. Θα πρέπει να τα αποφεύγετε όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Τα δημητριακά δεν είναι απαραίτητα παχυντικά ή ανθυγιεινά, αν και η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών από δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πιο υγιεινή κίνηση και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι. Τουλάχιστον τα μισά από τα δημητριακά που τρώτε, πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως. Παραδείγματα δημητριακών ολικής αλέσεως αποτελούν το καστανό ρύζι και το ψωμί ολικής αλέσεως, τα "μαύρα" δημητριακά και τα "μαύρα" ζυμαρικά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως παρέχουν σίδηρο, φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά.

Μύθος: Θα πρέπει να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να είστε υγιείς ή να χάσετε βάρος.

Αλήθεια: Δεν χρειάζεται να αποφεύγετε όλα τα λίπη εάν προσπαθείτε να βελτιώσετε την υγεία σας ή να χάσετε βάρος. Το λίπος παρέχει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρέπει να αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος. Επειδή όμως τα λίπη έχουν περισσότερες θερμίδες ανά γραμμάριο από πρωτεΐνες ή υδατάνθρακες, πρέπει να περιορίσετε τα λίπη για να αποφύγετε τις επιπλέον θερμίδες. Εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, θα μπορούσατε να τρώτε μικρές ποσότητες φαγητού με υγιή λίπη, όπως αβοκάντο, ελιές ή ξηρούς καρπούς. Μία άλλη λύση θα ήταν επίσης να αντικαταστήσετε το πλήρες γάλα ή το τυρί με το αντίστοιχο προϊόν με χαμηλότερα λιπαρά.

Μύθος: Τα γαλακτοκομικά είναι παχυντικά και ανθυγιεινά.

Αλήθεια: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια σημαντική ομάδα τροφίμων επειδή έχουν πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας για να βοηθήσει τα όργανα να λειτουργούν καλά, καθώς και ασβέστιο για την ενίσχυση των οστών. Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και μερικά γιαούρτια, εμπεριέχουν επιπρόσθετη βιταμίνη D για να βοηθήσουν το σώμα σας να αξιοποιήσει το ασβέστιο, καθώς πολλοί δεν λαμβάνουν αρκετά από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. 

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παρασκευάζονται από γάλα χωρίς λιπαρά ή με χαμηλά λιπαρά έχουν λιγότερες θερμίδες από τα γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από πλήρες γάλα. Κάντε ως εκ τούτου καλύτερη επιλογή.



Σχετικά Άρθρα