ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί να βοηθήσει ο χυμός κράνμπερι στην καταπολέμηση της ουρικής αρθρίτιδας;

11 Ιουλίου 2023, 10:00

images

Η ουρική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας με ξαφνικό και έντονο πόνο στις αρθρώσεις και φλεγμονή. Δεν υπάρχουν ειδικές μελέτες για τον χυμό cranberry και τη διαχείριση ή την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας, αλλά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Η ουρική αρθρίτιδα προκύπτει από τη συσσώρευση κρυστάλλων ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Οι γιατροί συστήνουν συνήθως φάρμακα και αλλαγές στον τρόπο ζωής για τη θεραπεία της πάθησης. Ωστόσο, οι φυσικές θεραπείες μπορεί επίσης να βοηθήσουν. Για παράδειγμα, ο χυμός κερασιού θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας. Τόσο ο χυμός κερασιού, όσο και ο χυμός cranberry  είναι αποτελεσματικοί στη μείωση της φλεγμονής.

Όσον αφορά τα οφέλη του χυμού cranberry για την ουρική αρθρίτιδα, τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία είναι ελλιπή και ασαφή. Καμία ειδική μελέτη δεν εξετάζει τις άμεσες επιδράσεις του χυμού cranberry στη διαχείριση ή την πρόληψη της ουρικής αρθρίτιδας.

Ένα πιθανό μειονέκτημα του χυμού cranberry είναι η σχετικά υψηλή περιεκτικότητά του σε φυσική ζάχαρη. Τα άτομα με ουρική αρθρίτιδα ή εκείνα που είναι επιρρεπή σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας θα πρέπει να είναι προσεκτικά σε ό,τι αφορά την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων ζάχαρης, καθώς μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και ενδεχομένως να επιδεινώσει τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας.

Ο χυμός cranberry μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για πέτρες στους νεφρούς. Κάποια παλαιότερη έρευνα του 2005 εξέτασε την κατανάλωση χυμού cranberry και πέτρες στο ουροποιητικό σύστημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αύξησε τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων οξαλικού ασβεστίου και ουρικού οξέος, αλλά μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων.

Μελέτη του 2019 οδήγησε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα που περιέχουν cranberry μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα οξαλικού στα ούρα. Αυτό το υποπροϊόν του μεταβολισμού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά όταν συνδυάζεται με ασβέστιο.

Αν και λείπουν τα στοιχεία, ο χυμός cranberry είναι μια φυσική τροφή που μπορεί να έχει ιδιότητες που προάγουν την υγεία. Ωστόσο, οι ασθενείς θα πρέπει να συζητήσουν με έναν γιατρό το εάν η ένταξή του στη διατροφή τους ταιριάζει στο σχέδιο διαχείρισης της ουρικής αρθρίτιδας.



Σχετικά Άρθρα