ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μπορεί η καφεΐνη να βλάψει την όραση;

08 Ιουλίου 2023, 08:00

images

Η μέτρια κατανάλωση καφέ δεν προκαλεί προβλήματα όρασης ή βλάβη στα μάτια ενώ αντίθετα κάνει καλό στον εγκέφαλο και άλλα συστήματα. Ωστόσο, η μεγάλη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει κάποιους σε προσωρινές διαταραχές της όρασης, όπως θολή όραση ή συσπάσεις των ματιών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ένα φλιτζάνι καφέ περιέχει περίπου 80-100 χιλιοστόγραμμα (mg) καφεΐνης. Ένα άτομο μπορεί να καταναλώνει με ασφάλεια έως και 400 mg καφεΐνης την ημέρα χωρίς να έχει αρνητικές ή επικίνδυνες παρενέργειες. Αυτό ισοδυναμεί με 4-5 φλιτζάνια καφέ.

Οι οπτικές αλλαγές από την υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να είναι ήπιες και να υποχωρήσουν μόλις ο οργανισμός επεξεργαστεί την καφεΐνη. Ωστόσο, εάν οι αλλαγές επιμένουν, ένα άτομο θα πρέπει να μιλήσει με έναν επαγγελματία υγείας για να προσδιορίσει την ακριβή αιτία και να δημιουργήσει ένα σχέδιο θεραπείας.

Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν υποδηλώνει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να βλάψει άμεσα την όραση ή να προκαλέσει τύφλωση. Όταν καταναλώνεται με μέτρο, ο καφές είναι γενικά ασφαλής για τη συνολική υγεία. Ωστόσο, η μεγάλη κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης μπορεί να έχει παρενέργειες που θα μπορούσαν έμμεσα να επηρεάσουν την υγεία των ματιών.

Καφές και πίεση στα μάτια

Ο καφές περιέχει καφεΐνη, η οποία μπορεί να αυξήσει προσωρινά την ενδοφθάλμια πίεση (ΕΟΠ), δηλαδή την πίεση του υγρού μέσα στα μάτια. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Οφθαλμών (NEI) των ΗΠΑ, η αυξημένη ΕΟΠ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για γλαύκωμα. Το γλαύκωμα ανήκει σε μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του οπτικού νεύρου και απώλεια όρασης.

Ωστόσο, η καφεΐνη συνήθως προκαλεί μόνο μια μέτρια, προσωρινή αύξηση της ΕΟΠ, η οποία είναι απίθανο να προκαλέσει σημαντική βλάβη σε άτομα με υγιή μάτια.

Η NEI δίνει έμφαση στην έρευνα που υποδηλώνει ότι άτομα με γενετική προδιάθεση για υψηλότερη πίεση στα μάτια, μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος, εάν καταναλώνουν συχνά καφεΐνη. Αυτή η έρευνα δείχνει ότι η συχνή πρόσληψη καφεΐνης θα μπορούσε να υπερτριπλασιάσει τον κίνδυνο γλαυκώματος για τα άτομα αυτού του συγκεκριμένου πληθυσμού.


Σχετικά Άρθρα