ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μούρα και βατόμουρα: Η υγεία σε χρώμα κόκκινο και μαύρο

23 Ιουνίου 2020, 10:00

images

Στα μούρα ανήκουν οι φράουλες, τα σμέουρα, τα βατόμουρα, τα μύρτιλλα και τα κράνη. Αλλά εμείς όταν λέμε "μούρα" εννοούμε τα βατόμουρα (μαύρα) και τα σμέουρα (κόκκινα). Τα σμέουρα καλλιεργήθηκαν στην Ευρώπη από την εποχή του Μεσαίωνα, ενώ τα βατόμουρα υπήρχαν σε άγρια μορφή από την Παλαιολιθική εποχή.

Τα μούρα περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και βοηθά στη σύνθεση του κολλαγόνου και των ορμονών, στο ανοσοποιητικό σύστημα και στην απορρόφηση του σιδήρου. Με μια μέτρια μερίδα μούρα μάλιστα, παίρνουμε την βιταμίνη C που χρειαζόμαστε για μια ολόκληρη ημέρα.

Αποτελούν επίσης σημαντικές διαιτητικές πηγές φυλλικού οξέος, και περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, όπως άλλωστε όλα τα φρούτα.

Οι ουσίες φλαβονοειδή, τα οποία είναι και υπεύθυνα για τα κόκκινα, ιώδη, πορφυρά και μπλε χρώματα των μούρων, έχουν μια σπουδαίες θρεπτικές ιδιότητες, αντικαρκινικές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις.

Θεωρούνται λοιπόν ότι αποτελούν την κορωνίδα των φρούτων και είναι όχι μόνο ασφαλές αλλά απαραίτητο να καταναλώνονται καθημερινά από μικρούς και μεγάλους. Ως φρούτα, συνοδευτικά του γιαουρτιού και των δημητριακών, σε τάρτα, ακόμα και σε αλμυρά εδέσματα με βούτυρο, αβγά, μέσα σε γλυκόξινο κρέας και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ένας ταλαντούχος σεφ.

Σχετικά Άρθρα