ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μία ορμόνη κατευθύνει τις αντιδράσεις του οργανισμού στη δίαιτα χωρίς πρωτεΐνες

19 Μαΐου 2022, 16:00

images

Μια νέα μελέτη από το Pennington Biomedical Research Center, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μείωση της ποσότητας πρωτεΐνης στη διατροφή είχε μία σειρά από θετικές συνέπειες για την υγεία, όπως η παράταση της διάρκειας ζωής, και ότι αυτά τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το ήπαρ, από όπου προέρχεται η μεταβολική ορμόνη που ονομάζεται αυξητικός παράγοντας ινοβλαστών 21 (FGF21).

Πριν από μερικά χρόνια, το Εργαστήριο Neurosignaling της Pennington Biomedical ανακάλυψε ότι η μεταβολική ορμόνη FGF21 ήταν ένας βασικός παράγοντας σύνδεσης του σώματος με τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια του περιορισμού της πρωτεΐνης.

Η πιο πρόσφατη εργασία της ομάδας, με επικεφαλής τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Cristal M. Hill, Ph.D., δείχνει ότι οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες παράγουν ευεργετικά μεταβολικά αποτελέσματα σε ποντίκια μεγάλης ηλικίας, βελτιώνοντας τη μεταβολική υγεία, μειώνοντας την αδυναμία και παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής. Αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα ήταν επίσης εμφανή, όταν η πρόσληψη πρωτεϊνών μειώθηκε σε μεσήλικες ποντικούς, προστατεύοντας ακόμη και από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας. Είναι σημαντικό ότι αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα δεν επήλθαν σε ποντίκια που δεν είχαν FGF21, υποδηλώνοντας ότι η δράση της ορμόνης στον εγκέφαλο είναι κρίσιμη για την βελτίωση της υγείας και της διάρκειας ζωής.

"Προηγουμένως δείξαμε ότι η FGF21 δρα στον εγκέφαλο για να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία σε νεαρά ποντίκια που τρέφονται με δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνες. Αυτά τα νέα δεδομένα αποδεικνύουν ότι η FGF21 βελτιώνει επίσης τη μεταβολική υγεία και παρατείνει τη διάρκεια ζωής. Συνολικά, αυτά τα δεδομένα παρέχουν σαφή στοιχεία ότι η FGF21 είναι η πρώτη γνωστή ορμόνη που χρησιμοποιεί συνδυαστικά τη διατροφική συμπεριφορά και τη μεταβολική υγεία για να βελτιώσει τη διάρκεια ζωής κατά τον περιορισμό της πρωτεΐνης'', δήλωσε η Δρ Hill.

Ωστόσο, η ίδια σημείωσε ότι παραμένουν πολλά αναπάντητα  ερωτήματα στην έρευνα. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς αυτές οι παρατηρήσεις σε ποντίκια θα μεταφραστούν στη γήρανση των ανθρώπων, αλλά οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτή η εργασία θα αποκαλύψει νέα μοριακά και νευρικά μονοπάτια που μπορούν να αξιοποιηθούν για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων.

"Αυτή η πρωτοποριακή έρευνα έχει σημαντικές συνέπειες για την παράταση της υγείας και της διάρκειας ζωής των ανθρώπων. Εάν οι επιστήμονες καταλάβουν καλύτερα πώς οι δίαιτες και οι διατροφικές ορμόνες όπως η FGF21 δρουν για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής, αυτές οι ανακαλύψεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν πολλά από τα προβλήματα υγείας που εμφανίζονται από τη μέση ηλικία και αργότερα", ανέφερε καταληκτικά ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Βιοϊατρικής του Pennington John Kirwan, Ph.D.


Σχετικά Άρθρα