ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μελέτη ΑΤΤΙΚΗ: Πείτε "όχι" στα ανθυγιεινά εδέσματα και "ναι" στη μεσογειακή διατροφή

05 September 2021, 08:00

images

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν Έλληνες ερευνητές για την κακή διατροφή μετά από προοπτική μελέτη "ΑΤΤΙΚΗ" του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, τα οποία παρουσιάστηκαν πρόσφατα στο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για το 2021.

Τα αποτελέσματα της δεκαετούς μελέτης (2001-2012) είναι μια σημαντική προσθήκη στην περιορισμένη βιβλιογραφία αναφορικά με τη σχέση αυτού του τύπου τροφίμων με τις αυξημένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου και εμφράγματος. Συμμετείχαν 2.020 άτομα (1.014 άνδρες και 1.006 γυναίκες) χωρίς διαγνωσμένη καρδιοπάθεια, με διάμεση ηλικία τα 45 έτη και κατανάλωση κατά προσέγγιση 15 μερίδων υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων την εβδομάδα, σύμφωνα με τις απαντήσεις τους σχετικά με τα ποτά και τρόφιμα που κατανάλωσαν επτά ημέρες πριν την έρευνα.

Μετά τος τέλος της δεκαετούς μελέτης για θανατηφόρα και μη θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα, ασταθής στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες) καταγράφηκαν 317, με αναλογικά μεγαλύτερες πιθανότητες εκδήλωσής τους όσο αυξάνονταν οι μερίδες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων. Ενδεικτικά, 7,5, 13 και 18 μερίδες αντίστοιχα συνδέθηκαν με μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε βάθος δεκαετίας κατά 8,1%, 12,2%, και 16,6% αντίστοιχα, με κάθε μερίδα να αυξάνει τις πιθανότητες κατά 10%.

Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να βαθμολογήσουν με μια κλίμακα από το 0 έως το 55 το ποσοστό υιοθέτησης ενός πιο υγιεινού διατροφικού μοτίβου όπως η Μεσογειακή δίαιτα, με υψηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής άλεσης. Μεγαλύτερος βαθμός σήμαινε μεγαλύτερη περιεκτικότητα υγιεινών τροφών.

Επαναξιολογώντας τα ευρήματα σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή, αποδείχθηκε ότι:

-η μέτρια κατανάλωση κάθε επιπλέον μερίδας υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων αύξανε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 19%,

- η μεγαλύτερη κατανάλωση μείωνε το ποσοστό στο 8%.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια, Δρ Ματίνα Κούβαρη: «Αυξάνονται τα στοιχεία που συνδέουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα με τον κίνδυνο για σοβαρές χρόνιες παθήσεις. Η μελέτη μας αναδεικνύει τον σημαντικά μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο για όσους ακολουθούν ένα ανθυγιεινό διατροφικό μοντέλο. Χρειάζονται πρωτοβουλίες δημόσιας υγείας και διατροφικές στρατηγικές προώθησης των υγιεινών τροφίμων έναντι των επιβλαβών».


Σχετικά Άρθρα