ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μαθαίνουμε τα πάντα για την θρεπτική αξία των σπαραγγιών

23 Απριλίου 2020, 10:00

images

Tα νόστιμα σπαράγγια είναι τα κατεξοχήν ανοιξιάτικα λαχανικά καθώς κάνουν την εμφάνιση τους τις πρώτες μέρες της Άνοιξης. To χρώμα τους ποικίλλει σε πράσινο, λευκό και ιώδες. Το  σπαράγγι είναι γνωστό από την αρχαιότητα μάλιστα υπάρχουν «αποτυπωμένα» σε τοιχογραφίες σε πυραμίδες  της Αιγύπτου όπου χρονολογούνται γύρω στο 5000 π.Χ.

Όπως μας ενημερώνει η κ. Αστερία Σταματάκη, MSc, PhDc, υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ΜSc στην κλινική διατροφή, διαιτολόγος – διατροφολόγος, "εκτός από τη γεύση που μας προσφέρουν, κάνουν και καλό στον οργανισμό μας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια μας δίνει μόνο 20 θερμίδες,  2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών και καθόλου λίπος. Η ίδια ποσότητα μας βοηθάει να καλύψουμε το 18% των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, το 34% σε φολικό οξύ και το 12% σε βιταμίνη C.

Επίσης:

·Τα λαχανικά με την ιδιαίτερη γεύση είναι πλούσια σε κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο και χαμηλά σε νάτριο.

·Tα μικρά αυτά λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η γλουταθειόνη, δηλαδή ουσίες που μάχονται κατά των ελεύθερων ριζών που δημιουργούν προβλήματα στον οργανισμό μας.

·Είναι πλούσια σε φολικό οξύ το οποίο είναι απαραίτητο για τον οργανισμό και ακόμη περισσότερο ωφέλιμο στις περιόδους ταχείας ανάπτυξης όπως είναι η εγκυμοσύνη και η εφηβεία.

·Τα σπαράγγια  περιέχουν το ασπαραγινικό οξύ , το οποίο όχι μόνο αυξάνει τη διούρηση αλλά βοηθάει στην αποβολή της περίσσειας αλάτων από το σώμα.

·Είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ. Ένα φλιτζάνι σπαραγγιών μας εφοδιάζει με το 57% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών καθώς συμβάλει  στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά  και στη διαδικασία πήξης του αίματος.

·Τα σπαράγγια ωφελούν το πεπτικό μας σύστημα γιατί περιέχουν την ουσία ινουλίνη , η οποία είναι πρεβιοτικό δηλαδή τρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου μας. Επιπρόσθετα, η περιεκτικότητα των σπαραγγιών σε φυτικές ίνες τα καθιστά σύμμαχους στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Προσοχή πρέπει να δοθεί από άτομα που υποφέρουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (σπαστική κολίτιδα) καθώς τα σπαράγγια είναι πλούσια σε FODMAP ειδικότερα σε φρουκτάνες, φρουκτόζη και μανιτόλη.

Πως να βάλετε στη διατροφή σας τα νόστιμα σπαράγγια:

·Τα σπαράγγια μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα κι οπωσδήποτε ολόφρεσκα. Για να διατηρηθούν λίγες μέρες μπορείτε να τα βάλετε σε πλαστική σακούλα στο ψυγείο αφού τυλίξετε τις κομμένες άκρες τους σε βρεγμένο χαρτί.

·Προσθέστε τα σπαράγγια στη σαλάτα σας ή στην ομελέτα σας.

·Μπορείτε να τα σοτάρετε ελαφρώς σε μικρή ποσότητα εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου κι αν θέλετε να βάλετε και λίγο σκορδάκι.





Σχετικά Άρθρα