ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Μάιος: Ο μήνας της Μεσογειακής Διατροφής

02 Μαΐου 2022, 12:00

images

Ο Μάιος αποτελεί τον μήνα Μεσογειακής Διατροφής και αντανακλά τη σημασία και τα οφέλη που προσφέρει ο μεσογειακός τρόπος διατροφής στην υγεία. Το 2008 η Oldways Cultural Food Traditions καθιέρωσε τον μήνα Μάιο ως τον Διεθνή μήνα Μεσογειακής Διατροφής.

Συγκεκριμένα, ο μεσογειακός τρόπος διατροφής προέρχεται από τις χώρες που περιβάλλονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα και περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, ψάρια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, ελαιόλαδο, άπαχα κρέατα, ψάρια και γαλακτοκομικά και περιορίζει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και την προσθήκη ζάχαρης.

Επίσης, η μεσογειακή διατροφή περιέχει χαμηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη και κορεσμένα λιπαρά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεσογειακή διατροφή έχει μελετηθεί εκτενώς και έχει διασυνδεθεί με την προαγωγή της υγείας και τη μείωση του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορεί να συμβάλλει επίσης, στην απώλεια βάρους και στη μείωση του κινδύνου για χοληστερόλη.

Το New Health Center προσφέρει κάποιες συμβουλές οι οποίες θα βοηθήσουν στο να εντάξετε την κατανάλωση μεσογειακών τροφών στην καθημερινότητά σας.

Συγκεκριμένα, προτείνει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, δηλαδή περίπου 7 έως 10 μερίδες την ημέρα.

Επίσης, συνιστά τη χρήση υγιούς λίπους, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι.

Επιπρόσθετα, εισηγείται την κατανάλωση περισσότερων θαλασσινών, δύο φορές ή και περισσότερες την εβδομάδα, ενώ συνιστάται η αποφυγή κατανάλωσης τηγανιτών ψαριών.

Προστίθεται ότι απαραίτητη είναι η μείωση του κόκκινου κρέατος, το οποίο μπορεί να αντικατασταθεί με ψάρι, πουλερικά ή φασόλια.

Σημειώνεται ότι εάν τρώτε κρέας, θα ήταν καλύτερο να είναι άπαχο και να καταναλώνεται σε μικρές μερίδες.

Σύμφωνα με το New Health Center, μπορείτε να καταναλώσετε και γαλακτοκομικά, όπως το ελληνικό ή απλό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και μικρές ποσότητες από ποικιλία τυριών.

Τέλος, μπορείτε να δώσετε γεύση στο φαγητό σας προσθέτοντας βότανα και μπαχαρικά, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για κατανάλωση αλατιού.

Της Ουρανίας Στυλιανού

Σχετικά Άρθρα