ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Λαδερά: Τα φαγητά της άνοιξης και του καλοκαιριού

28 Απριλίου 2020, 15:00

images

Πέρα από παραδοσιακές συνταγές και τοπικές συνήθειες, τα λαχανικά που μαγειρεύουμε στην κατσαρόλα ή το ταψί με μυρωδικά, ρύζι, ντομάτα και ελαιόλαδο είναι χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής και της εποχής που διανύουμε...

Τι δεν "γεννάει" η γη μας; Φασολάκια διαφόρων ειδών, σπανάκι, λάχανο, κουνουπίδι, ντομάτες, μπρόκολο, πατάτες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, μπάμιες, κρεμμύδια, καρότα, λάχανα, σπαράγγια...

Αν όλα τα παραπάνω τα ανακατέψουμε με φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά όπως είναι το μαϊντανό, το άνηθο, ο μάραθος, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα, η ρίγανη, ο δυόσμος, ο βασιλικός και τόσα άλλα, παρασκευάζουμε αληθινά θαύματα γεύσης και υγείας!

Παρότι κάποια λαχανικά φύονται το χειμώνα και σε κατεψυγμένη μορφή βρίσκουμε πια τα πάντα στα σούπερ-μάρκετ, η άνοιξη και το καλοκαίρι έχουν αδιαμφισβήτητα το προνόμιο να συνδέονται με την αναγέννηση της φύσης και την ύπαρξη μεγαλύτερης ποικιλίας λαχανικών.

Οι διατροφολόγοι συστήνουν λοιπόν να το εκμεταλλευόμαστε αυτό και να βάζουμε στο οικογενειακό τραπέζι δύο με τρεις την εβδομάδα τον πλούτο της γης μας. Το μοναδικό λάθος που κάνουν κάποιες νοικοκυρές (ειδικά οι παλαιότερες) είναι να βάζουν υπερβολικά πολύ ελαιόλαδο για να γίνει "παχιά" η σάλτσα. Αυτή είναι μία κίνηση που θα προσθέσει στο φαγητό μας πολλές θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε. Αντί αυτού, ας υπολογίσουμε ότι χρειαζόμαστε μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για κάθε μερίδα.

Τα λαδερά εξάλλου μαγειρεύονται από κάποιους και χωρίς ντομάτα, μόνο με λεμόνι. Και αυτή η επιλογή είναι καλή αρκεί να ισχύσει και εδώ η προσοχή με το ελαιόλαδο.

Ως προς την μαγειρεμένη σάλτσα ντομάτα όμως, είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε ότι όταν η ντομάτα ανακατεύεται με ελαιόλαδο και μαγειρεύεται, τότε απελευθερώνει το πολύτιμο συστατικό λυκοπένιο που κάνει καλό στον ανδρικό προστάτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο άνδρας μετά τα 50 πρέπει να τρώει καθημερινά κόκκινες σάλτσες, αλλά ότι είναι καλό να τρώει με μέτρο φαγητά που τις περιέχουν όπως είναι τα λαδερά κάθε εβδομάδα.


Σχετικά Άρθρα