ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αλλάζει το μικροβίωμα των νέων

28 Φεβρουαρίου 2023, 09:00

images

Οι νέοι που κάνουν υπερβολική χρήση αλκοόλ, παρουσιάζουν αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές στο APC Microbiome Ireland, ένα παγκοσμίως κορυφαίο Ερευνητικό Κέντρο SFI με έδρα στο University College Cork (UCC), οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, δηλαδή σε μικροοργανισμούς που ζουν στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα και επηρεάζουν την υγεία, συνδέονται με την πρακτική της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στους νέους.

Η μελέτη έδειξε ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα σχετίζονταν με τη δυσκολία αναγνώρισης συναισθημάτων και την παρόρμηση για κατανάλωση αλκοόλ.Τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο The Lancet eBioMedicine, υποστηρίζουν προϋπάρχοντα  στοιχεία ότι το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να ρυθμίζει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη συναισθηματική λειτουργία.

Η μελέτη, στην οποία παρακολουθήθηκαν  71 νέοι, διερεύνησε τη πιθανή σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και της κοινωνικής γνώσης, της παρορμητικότητας και της έντονης επιθυμίας σε νεαρούς που καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ , συσχετίστηκε με ευδιάκριτες μεταβολές του μικροβιώματος και δυσκολίες συναισθηματικής αναγνώρισης. Βρέθηκαν συσχετίσεις για πολλά είδη μικροβιώματος που συνδέονται με τη συναισθηματική επεξεργασία και την παρορμητικότητα. Οι ερευνητές βρήκαν μια ισχυρή σχέση με την επιθυμία και τις αλλαγές στη σύνθεση του μικροβιώματος και το νευροδραστικό δυναμικό με την πάροδο του χρόνου.

Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων διατροφικών ή προβιοτικών παρεμβάσεων που στοχεύουν στη βελτίωση της μικροχλωρίδας και των γνωστικών αλλαγών που σχετίζονται με το αλκοόλ σε νεαρούς κατά τη διάρκεια της εφηβείας.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν η Δρ Carina Carbia, μια μεταδιδακτορική υπότροφος που χρηματοδοτήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδιδακτορικής υποτροφίας (APEX) του APC στο εργαστήριο του καθηγητή John Cryan και του καθηγητή Ted Dinan στο APC Microbiome Ireland.

Ο καθηγητής John Cryan, Αντιπρόεδρος Έρευνας και Καινοτομίας στο  UCC, Κύριος Ερευνητής, του APC Microbiome Ireland και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι το πιο κοινό μοτίβο κατάχρησης αλκοόλ κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή συνδέεται με αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου, ακόμη και πριν αναπτυχθεί ο εθισμός. 

Επιπλέον, υπογραμμίζει τη σημασία του μικροβιώματος του εντέρου στη ρύθμιση της έντονης επιθυμίας, της κοινωνικής γνώσης και της συναισθηματικής λειτουργίας. Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων για τη θετική ρύθμιση της επικοινωνίας εντέρου-εγκεφάλου κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου της εφηβείας πριν από την ανάπτυξη του εθισμού».


Σχετικά Άρθρα