ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η υπερ-τροφή του χειμώνα είναι το ταπεινό λάχανο

08 Νοεμβρίου 2020, 09:00

images

Ο "βασιλιάς" των χειμωνιάτικων τροφών είναι το λάχανο που στην μεσογειακή κουζίνα έχει πολλές χρήσεις, τόσο ως ωμό σε σαλάτα, όσο και ως συστατικό σε λαδερά. 

Λίγοι όμως γνωρίζουν ότι το... ταπεινό λάχανο έχει πολλά θρεπτικά συστατικά και αποτελεί υπερ-τροφή του χειμώνα!

Συγκεκριμένα, περιέχει μικρές ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, ο σίδηρος και η ριβοφλαβίνη, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, όπως οι πολυφαινόλες και οι θειούχες ενώσεις, και βιταμίνη C την ώρα που στα 100 γραμμάρια προϊόντος αποδίδει μόλις 20 θερμίδες...

Το λάχανο ανήκει στην "οικογένεια" των σταυρανθών λαχανικών που μειώνουν δείκτες φλεγμονής στο αίμα. Μάλιστα, σε μελέτη περισσότερων από 1.000 γυναικών από την Κίνα αποδείχθηκε ότι όσες κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες σταυρανθών λαχανικών (μπρόκολο, λάχανο) είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονής.

Και βέβαια το λάχανο είναι πηγή βιταμίνης C, με το κόκκινο να περιέχει περίπου 30% περισσότερο βιταμίνη από το πράσινο. Περίπου 89 γραμμάρια κόκκινου λάχανου περιλαμβάνουν τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C, δηλαδή περίπου όση βρίσκεται σε ένα μικρό πορτοκάλι.

Όσο για τις φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθούν στην πέψη καθώς είναι γεμάτο με τις φιλικές για το έντερο αδιάλυτες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος και βελτιώνουν την τακτική εντερική κίνηση. Ταυτόχρονα οι διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί πως αυξάνουν τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων στο έντερο, όπως τα Bifidobacteria και Lactobacilli, βοηθούν σε σημαντικές λειτουργίες, όπως η προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος και η παραγωγή των βιταμινών K2 και Β12.

Τέλος, σε μελέτη που περιελάμβανε 93.600 γυναίκες, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες είχαν υψηλότερη πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε ανθοκυανίνες είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Και μια ακόμα ανάλυση 13 παρατηρητικών μελετών που περιελάμβαναν 344.488 ανθρώπους έδειξε παρόμοια αποτελέσματα, με την αύξηση στην πρόσληψη φλαβονοειδών κατά 10 mg ημερησίως να σχετίζεται με 5% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.


Σχετικά Άρθρα