Η κατανάλωση υδατανθράκων από 3 ομάδες τροφίμων συμβάλλει στην υγιή γήρανση
22 Μαΐου 2025, 09:00

Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, τα οποία θα τους βοηθήσουν να παραμείνουν υγιείς όσο μεγαλώνουν, όπως το να είναι πιο δραστήριοι, να κοιμούνται αρκετά, να μην καπνίζουν, να διαχειρίζονται το άγχος και να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή. Ο Andres Ardisson Korat είναι ο κύριος συγγραφέας μιας νέας μελέτης που προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το τι πρέπει να τρώμε για να γερνάμε υγιεινά. Ο ίδιος και η ομάδα του ανακάλυψαν ότι πόσες διαιτητικές ίνες και η ποιότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται κατά τη μέση ηλικία μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγιή γήρανση για τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.
Για αυτήν τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα διατροφής και υγείας από περισσότερες από 47.000 γυναίκες που συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια Nurses’ Health Study μεταξύ 1984 και 2016. Μέχρι το 2016, οι συμμετέχουσες κυμαίνονταν σε ηλικία από 70 έως 93 ετών.
Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν δεδομένα για την πρόσληψη διαιτητικών ινών κάθε συμμετέχουσας και αξιολόγησαν τους τύπους της συνολικής ποσότητας υδατανθράκων που κατανάλωναν, καθώς και την ποιότητά τους:
•Επεξεργασμένους υδατάνθρακες.
•Υψηλής ποιότητας (μη επεξεργασμένους) υδατάνθρακες.
•Υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.
Οι ερευνητές όρισαν την «υγιή γήρανση» ως την απουσία 11 σοβαρών χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και ο καρκίνος, καθώς και το γνωστικό έλλειμμα, προβλήματα σωματικής λειτουργίας και ψυχικής υγείας.
Στο τέλος της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η εστίαση στην κατανάλωση υψηλής ποιότητας υδατανθράκων από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά και όσπρια, καθώς και σε ολικές διαιτητικές ίνες στη μέση ηλικία, συσχετίστηκε με 6-37% καλύτερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.
«Η κατανάλωση υψηλής ποιότητας υδατανθράκων, από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υγιεινής γήρανσης», δήλωσε ο Ardisson Korat. «Επιπλέον, η κατανάλωση υδατανθράκων από αυτές τις πηγές αυξάνει τις πιθανότητές μας να αποφύγουμε χρόνιες ασθένειες και να διατηρήσουμε την καλή φυσική και γνωστική λειτουργία στην τρίτη ηλικία».
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι η κατανάλωση περισσότερων επεξεργασμένων υδατανθράκων οδήγησε σε 13% χαμηλότερες πιθανότητες για υγιή γήρανση και η κατανάλωση περισσότερων αμυλούχων λαχανικών - όπως οι πατάτες και το καλαμπόκι - οδήγησε σε 10% χαμηλότερες πιθανότητες.
Ο Ardisson Korat δήλωσε: «Η μελέτη μας έδειξε ότι η κατανάλωση υψηλής ποιότητας υδατανθράκων συνδέεται ευνοϊκά με την υγιή γήρανση και, στην ίδια γραμμή, η κατανάλωση υδατανθράκων από επεξεργασμένες πηγές (δηλαδή επεξεργασμένα δημητριακά, πρόσθετα σάκχαρα) συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες να παραμείνετε υγιείς γερνώντας».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό JAMA Network Open.
Tags: αντιγήρανση, γήρανση, υδατάνθρακες