ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση ψαριού μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

05 Μαρτίου 2020, 10:00

images

Η κατανάλωση τριών μερίδων ψαριού την εβδομάδα μειώνει κατά 12% την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε αυτήν τη διαπίστωση κατέληξαν ερευνητές από το University of Oxford και το βρετανικό International Agency for Research on Cancer (IARC), αφού εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 476.160 ενηλίκων επί 15 χρόνια.

Όπως λένε οι ειδικοί, δεν χρειάζεται να κάνουμε υπερβολές ή να προτιμάμε τα ακριβά ψάρια. Αρκεί ένα λιπαρό, φθηνό ψάρι όπως είναι η σαρδέλα, σε μερίδα που δεν ξεπερνά τα 150 γραμμάρια κάθε φορά, για να έχουμε τα οφέλη στην υγεία μας.

Συνολικά χρειαζόμαστε 350 γραμμάρια καθαρής σάρκας ψαριού την εβδομάδα και όχι λιγότερα από 80 γραμμάρια την εβδομάδα για να έχουμε ένα οποιοδήποτε όφελος στην υγεία του εντέρου.

Τα ψάρια που μακράν είναι πιο θρεπτικά, είναι τα λιπαρά με Ω3 λιπαρά οξέα, που μεταξύ όλων των άλλων θετικών, ωφελούν και το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Παρόλα αυτά, καλό μας κάνουν όλα ανεξαιρέτως τα ψάρια αλλά όχι και όλα τα θαλασσινά. Μάλιστα στη συγκεκριμένη έρευνα δεν εντοπίστηκε καθόλου ευεργετική δράση στην υγεία του εντέρου από την κατανάλωση θαλασσινών όπως είναι οι γαρίδες, το χταπόδι, τα καλαμάρια και τα διάφορα όστρακα.

Αντίθετα, όλα τα ψάρια, μικρά και μεγάλα, βαθιάς θάλασσας ή αφρόψαρα, λιπαρά ή με λευκή άλυπη σάρκα, όλα αποδείχτηκε ότι δρουν ευεργετικά στην υγεία του εντέρου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Clinical Gastroenterology and Hepatology με τον επικεφαλής ερευνητή Δρ Marc Gunter να σχολιάζει ότι η κατανάλωση ψαριού πρέπει να συμπεριληφθεί στις διατροφικές οδηγίες προς τους πολίτες. 

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα