ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η κατανάλωση αυγών μπορεί σε κάποιους να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς

27 Μαΐου 2022, 09:00

images

Όταν ακούμε για αυγά, τις περισσότερες φορές αυτό που μάς έρχεται στο μυαλό είναι η αύξηση της χοληστερόλης. Ωστόσο, τα αυγά περιέχουν μια ποικιλία απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και υπάρχουν αντικρουόμενα στοιχεία για το εάν η κατανάλωσή τους είναι ευεργετική ή επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς και σε ποιο βαθμό...

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Heart, στην οποία συμμετείχαν περίπου μισό εκατομμύριο ενήλικες στην Κίνα, διαπίστωσε ότι, όσοι έτρωγαν αυγά καθημερινά (ένα αυγό την ημέρα), είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού από εκείνους που έτρωγαν αυγά λιγότερο συχνά.

Για να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη σχέση, οι συγγραφείς αυτής της έρευνας πραγματοποίησαν μια πληθυσμιακή μελέτη που διερευνά πώς η κατανάλωση αυγών επηρεάζει τους δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας στο αίμα.

«Λίγες μελέτες έχουν εξετάσει το ρόλο που παίζει ο μεταβολισμός της χοληστερόλης στο πλάσμα αίματος, στο πλαίσιο της συσχέτισης μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων, επομένως θέλαμε να βοηθήσουμε στην κάλυψη αυτού του κενού», εξηγεί ο πρώτος συγγραφέας Lang Pan, MSc στο Τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Ο Pan και η υπόλοιπη ερευνητική ομάδα επέλεξαν 4.778 συμμετέχοντες από την China Kadoorie Biobank, εκ των οποίων 3.401 είχαν καρδιαγγειακή νόσο και 1.377 όχι. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται "πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός" για να μετρήσουν 225 μεταβολίτες σε δείγματα πλάσματος που ελήφθησαν από το αίμα των συμμετεχόντων. Από αυτούς τους μεταβολίτες, εντόπισαν 24 που σχετίζονταν με επίπεδα κατανάλωσης αυγών.

Οι αναλύσεις τους έδειξαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν μέτρια ποσότητα αυγών είχαν υψηλότερα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα τους που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη Α1 - ένα δομικό στοιχείο της λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως «καλή χοληστερόλη».

Αυτά τα άτομα είχαν περισσότερα μόρια HDL στο αίμα τους, τα οποία βοηθούν στην απομάκρυνση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία και έτσι προστατεύουν από τα μπλοκαρίσματα με τις αθηρωματικές πλάκες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές εντόπισαν περαιτέρω 14 μεταβολίτες που συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, ενώ διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερα αυγά είχαν χαμηλότερα επίπεδα ωφέλιμων μεταβολιτών και υψηλότερα επίπεδα επιβλαβών στο αίμα τους, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν αυγά πιο τακτικά.

«Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια πιθανή εξήγηση για το πώς η κατανάλωση μέτριας ποσότητας αυγών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από καρδιακές παθήσεις», λέει ο συγγραφέας Canqing Yu, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Πανεπιστημίου του Πεκίνου. «Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επαληθευτεί ο ρόλος τον οποίο διαδραματίζουν οι μεταβολίτες των λιπιδίων στη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αυγών και του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου».


Σχετικά Άρθρα