ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η φτώχεια συνδέεται με την κακή διατροφή και την παχυσαρκία

18 Δεκεμβρίου 2019, 09:15

images

Δεν είναι σπάνιο να βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους εύπορους με ωραία σώματα, και φτωχούς με μεγάλες κοιλιές. Φαντάζει αρχικά οξύμωρο καθώς περιμένουμε ότι κάποιος που έχει πολλά χρήματα, θα είναι και καλοζωισμένος με περιττά κιλά, ενώ αυτός που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα, να είναι αδύνατος. Αλλά αν το σκεφτούμε καλά, δεν είναι έτσι! 

Ο πλούσιος μπορεί να φάει ένα μεγάλο ψάρι, ένα άπαχο κομμάτι κρέας, να αγοράσει πολλά φρούτα, να έχει ποικιλία στη διατροφή του, να χορταίνει με φαγητό και όχι ψωμί... Ο φτωχός από τη άλλη πλευρά θα προτιμήσει το φαστ-φουντ από το εστιατόριο, το μικρό τηγανητό θαλασσινό από το ψητό ακριβό ψάρι, το κομμάτι κρέας με λίπος που είναι πιο οικονομικό ενώ θα τραφεί μέσα στην εβδομάδα συχνότερα με μακαρόνια, πατάτες και ρύζια...

Εξάλλου, μελέτες που είχαν γίνει προ 20ετίας στις ΗΠΑ μεταξύ μεσήλικων γυναικών που ζούσαν στην ίδια πόλη, είχε δείξει ότι ενώ έτρωγαν τα ίδια λίγο ως πολύ φαγητά όλες, αυτές που δεν είχαν οικονομικά προβλήματα ήταν πιο αδύνατες, ενώ οι χαμηλόμισθες, μοναχικές, χωρισμένες με παιδιά που συντηρούσαν μόνες είχαν μεγαλύτερη ποσότητα λίπους ειδικά στην κοιλιά. Διαπιστώθηκε τότε ότι για τα παραπάνω κιλά στις πιο φτωχές γυναίκες έφταιγε κυρίως το συνεχές άγχος και όχι η ποσότητα ή η ποιότητα του φαγητού. 

Άρα οι πιο φτωχοί τρέφονται με χειρότερης ποιότητας φαγητά που περιέχουν πολλούς, απλούς υδατάνθρακες και είναι παχυντικά, ενώ παράλληλα βιώνουν και περισσότερο άγχος λόγω προβλημάτων επιβίωσης. 

Η νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης The Lancet δείχνει ότι οι χώρες που μαστίζονται από φτώχεια και διατροφικές ελλείψεις έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας λόγω της κακής διατροφής. Ομοίως στις ΗΠΑ, έχει καταγραφεί ότι οι πιο φτωχοί πληθυσμοί έχουν τα υψηλότερα ποσοστά παχύσαρκων ανθρώπων, ενώ στους πιο υψηλά αμειβόμενους τα ποσοστά είναι σαφώς χαμηλότερα.

Και οι ερευνητές που ασχολήθηκαν με το θέμα ζητούν τώρα να αναζητηθούν τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με καλύτερες στρατηγικές παγκόσμιας εμβέλειας.

Σχετικά Άρθρα