ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ενεργοποίηση υποδοχέων πικρής γεύσης θα μπορούσε να θεραπεύσει το άσθμα και τη ΧΑΠ

15 Μαρτίου 2023, 10:00

images

Οι υποδοχείς πικρής γεύσης δεν βρίσκονται μόνο στο στόμα, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των αεραγωγών. Η ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων, ανοίγει τις διόδους των πνευμόνων, επομένως αποτελούν πιθανό στόχο για τη θεραπεία του άσθματος ή της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Τώρα, οι ερευνητές αναφέρουν στο Journal of Medicinal Chemistry της ACS ότι έχουν σχεδιάσει μια ισχυρή και επιλεκτική ένωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία τέτοιου είδους θεραπειών.

Μεταξύ των 25 διαφορετικών τύπων υποδοχέων πικρής γεύσης, ο υποτύπος TAS2R14 είναι ένας από τους πιο ευρέως διαδεδομένους ιστούς εκτός του στόματος. Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμη σίγουροι για τη δομή του υποδοχέα και δεν έχουν εντοπίσει τη συγκεκριμένη ένωση ή το «συνδετικό κρίκο» -συνδέτη στο σώμα που τον ενεργοποιεί. Ωστόσο, μερικές συνθετικές ενώσεις, όπως το μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) φλουφεναμικό οξύ, είναι γνωστό ότι ενεργοποιούν τον TAS2R14. 

Αλλά αυτές οι ενώσεις δεν είναι πολύ ισχυρές και δεν έχουν παρόμοια δομικά χαρακτηριστικά. Παρόλα αυτά, οι Masha Niv, Peter Gmeiner και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν το φλουφεναμικό οξύ ως αφετηρία για το σχεδιασμό και τη σύνθεση αναλόγων με βελτιωμένες ιδιότητες. Στη συνέχεια, η ομάδα ήθελε να επεκτείνει αυτό το έργο για να αναπτύξει ένα σύνολο ακόμη καλύτερων συνδέσμων TAS2R14.

Βασιζόμενοι στα προηγούμενα ευρήματά τους, οι ερευνητές έκαναν αρκετές νέες παραλλαγές. Εξέτασαν αυτές τις ενώσεις σε μια κυτταρική ανάλυση που μετρά την ενεργοποίηση του υποδοχέα. Αυτή η προσέγγιση αποκάλυψε ότι η αντικατάσταση ενός δακτυλίου φαινυλίου με μια 2-αμινοπυριμιδίνη και η αντικατάσταση μιας τετραζόλης για μια ομάδα καρβοξυλικού οξέος, ήταν μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική. 

Ένας από τους νέους υποκαταστάτες έξι φορές πιο ισχυρός από το φλουφεναμικό οξύ, που σημαίνει ότι χρειαζόταν μικρότερη ένωση για να παραχθεί παρόμοια απόκριση με το ΜΣΑΦ. Αυτός ο συνδέτης ήταν επίσης εξαιρετικά εκλεκτικός για το TAS2R14 σε σύγκριση με τους υποδοχείς μη πικρής γεύσης, οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να ελαχιστοποιήσουν τις παρενέργειες. 

Οι νέες ενώσεις θα βοηθήσουν να ρίξουν φως στη δομή, το μηχανισμό και τη φυσιολογική λειτουργία των υποδοχέων πικρής γεύσης και θα καθοδηγήσουν την ανάπτυξη υποψήφιων φαρμάκων για τη στόχευσή τους, όπως δήλωσαν οι ερευνητές.


Σχετικά Άρθρα