ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η δοκιμή περιορισμού των θερμίδων αποκαλύπτει μυστικά για την υγεία

15 Φεβρουαρίου 2022, 10:00

images

Δεκαετίες έρευνας έχουν δείξει ότι τα όρια στην πρόσληψη θερμίδων από μύγες, σκουλήκια και ποντίκια μπορούν να ενισχύσουν τη διάρκεια ζωής σε εργαστηριακές συνθήκες. Αλλά αν ένας τέτοιος περιορισμός θερμίδων μπορεί να κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους παραμένει ασαφές. Τώρα μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές του Yale, επιβεβαιώνει τα οφέλη για την υγεία από τους μέτριους περιορισμούς θερμίδων στους ανθρώπους  και προσδιορίζει μια βασική πρωτεΐνη που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να ενισχύσει την υγεία στους ανθρώπους.

Η έρευνα βασίστηκε σε αποτελέσματα από την κλινική δοκιμή Comprehensive Assessment of Long-term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE), την πρώτη ελεγχόμενη μελέτη περιορισμού θερμίδων σε υγιείς ανθρώπους. Για τη δοκιμή, οι ερευνητές καθόρισαν αρχικά τη βασική πρόσληψη θερμίδων μεταξύ περισσότερων από 200 συμμετεχόντων στη μελέτη. Στη συνέχεια, οι ερευνητές ζήτησαν από ένα μέρος αυτών των συμμετεχόντων να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 14%, ενώ οι υπόλοιποι συνέχισαν να τρώνε ως συνήθως και ανέλυσαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του περιορισμού θερμίδων στην υγεία τα επόμενα δύο χρόνια.

«Ο γενικός στόχος της κλινικής δοκιμής ήταν να δει εάν ο περιορισμός των θερμίδων είναι τόσο ωφέλιμος για τον άνθρωπο όσο είναι για τα πειραματόζωα», δήλωσε ο Vishwa Deep Dixit, καθηγητής Παθολογίας, Ανοσοβιολογίας και Συγκριτικής Ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Και αν είναι, είπε, οι ερευνητές ήθελαν να καταλάβουν καλύτερα τι κάνει ο περιορισμός των θερμίδων στο σώμα ειδικά που οδηγεί σε βελτίωση της υγείας".

Ο Dixit και η ομάδα του ξεκίνησαν αναλύοντας τον θύμο αδένα, έναν αδένα που βρίσκεται πάνω από την καρδιά και παράγει Τ κύτταρα, έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων και ένα ουσιαστικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο θύμος αδένας γερνά με ταχύτερο ρυθμό από άλλα όργανα.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία (MRI) για να καθορίσει εάν υπήρχαν λειτουργικές διαφορές στο θύμο αδένα μεταξύ εκείνων που περιόριζαν τις θερμίδες και εκείνων που δεν περιόριζαν τις θερμίδες. Διαπίστωσαν ότι ο θύμος αδένας σε συμμετέχοντες με περιορισμένη πρόσληψη θερμίδων είχε  λιγότερο λίπος και μεγαλύτερο λειτουργικό όγκο μετά από δύο χρόνια περιορισμού των θερμίδων, που σημαίνει ότι παρήγαγαν περισσότερα Τ κύτταρα από ό,τι στην αρχή της μελέτης. Ωστόσο,  οι συμμετέχοντες που δεν περιόριζαν τις θερμίδες τους δεν είχαν καμία αλλαγή στο λειτουργικό όγκο.

«Το γεγονός ότι αυτό το όργανο μπορεί να αναζωογονηθεί είναι, κατά την άποψή μου, εκπληκτικό, επειδή υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία ότι αυτό συμβαίνει στους ανθρώπους», δήλωσε ο Dixit. «Το ότι αυτό είναι ακόμη δυνατό είναι πολύ συναρπαστικό».



Σχετικά Άρθρα