ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή της θηλάζουσας επηρεάζει για πάντα το βρέφος

13 Δεκεμβρίου 2022, 10:00

images

Το μικροβίωμα του εντέρου νεογέννητων ποντικιών άλλαξε, όταν οι μητέρες τους τράφηκαν με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες ενώ τα θήλαζαν. Αν και είναι γνωστό ότι η διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας σε όλα τα στάδια της ζωής, τα σχετικά αποτελέσματα της δίαιτας των θηλαζουσών μητέρων, αποτελούν διαχρονικά αντικείμενο έρευνας. Σε πρόσφατη δημοσίευση στο περιοδικό Cell Host and Microbe, ερευνητές αναφέρουν ότι, όταν οι θηλάζουσες μητέρες ποντικιών τρέφονται με δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες, το μικροβίωμα των απογόνων τους μεταβάλλεται μόνιμα, οδηγώντας σε φλεγμονή του εντέρου και παχυσαρκία.

«Θέλαμε να δούμε τι θα συνέβαινε αν δίναμε μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες στις μητέρες τη στιγμή που δημιουργείται το μικροβίωμα του βρέφους τους», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Andrew Gewirtz, μικροβιολόγος στο Georgia State University. «Θα βλέπαμε αύξηση της παχυσαρκίας στα νεογνά λόγω αλλαγών στο έντερο από τη διατροφή των μαμάδων τους;»...

Οι ερευνητές έδωσαν σε ποντίκια - θηλάζουσες μητέρες δύο διαφορετικές δίαιτες, είτε μία ισορροπημένη διατροφή με ίνες που παραδοσιακά χρησιμοποιείται σε ερευνητικές μελέτες σε ποντίκια, είτε μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες. Μετά από τρεις εβδομάδες θηλασμού, το μικροβίωμα των νεογνών αναλύθηκε μέσω δειγμάτων κοπράνων.

Υπήρχε μια αφθονία πρωτεοβακτηρίων, τόσο στα νεογνά, όσο και στις μητέρες που τρέφονταν με δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, όταν αυτά συγκρίθηκαν με ποντίκια που τρέφονταν με παραδοσιακή διατροφή. Μαζί με τα τροποποιημένα μικροβιώματα, τόσο οι μητέρες, όσο και τα νεογνά είχαν εντερικές διαταραχές και το βάρος των νεογνών σχεδόν διπλασιάστηκε.

Τα πρωτεοβακτήρια είναι μια μεγάλη ομάδα βακτηρίων με επιφανειακές πρωτεΐνες που μπορούν εύκολα να ενεργοποιήσουν το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η ενεργοποίηση ειδοποιεί το σώμα για μια ασθένεια και ενεργοποιεί την απελευθέρωση χημικών ουσιών που προκαλούν φλεγμονή. Τα βακτήρια μεταβάλλουν επίσης τη λειτουργία του εντέρου με τρόπο που προκαλεί μεγαλύτερη πρόσληψη λιπιδίων από τις δίαιτες, συμβάλλοντας στην αύξηση της παχυσαρκίας.

Η διαταραχή του εντέρου στα νεογνά που θήλαζαν από μητέρες σε δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες είχε μακροχρόνιες επιπτώσεις. Αφού ακολουθούσαν την παραδοσιακή δίαιτα για 9 εβδομάδες μετά το θηλασμό, τα έντερα των ποντικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, είχαν ακόμα ασυνήθιστα υψηλούς αριθμούς πρωτεοβακτηρίων και τα νεογνά συνέχισαν να παίρνουν βάρος.

Ο Gewirtz και η ομάδα του πιστεύουν ότι τα τακτικά επίπεδα φυτικών ινών βοηθούν το μικροβίωμα με τρόπο που επιτρέπει σε διάφορα βακτήρια να ευδοκιμήσουν. «Ελπίζω ότι αυτή η εργασία μπορεί να ρίξει φως στο πόσο πολύπλοκα είναι πραγματικά ο μεταβολισμός και το μικροβίωμα μας και πώς οι πρώιμες εμπειρίες της ζωής μας μπορούν να μας διαμορφώσουν για το υπόλοιπο της ζωής μας», καταλήγει ο Gewirtz.


Σχετικά Άρθρα