ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή με πρόχειρα φαγητά κάνει κακό στη μνήμη

06 Μαΐου 2020, 10:00

images

Νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι όσοι ακολουθούν διατροφή δυτικού τύπου, παρουσιάζουν μείωση της λειτουργικότητας του εγκεφάλου. Στους εθελοντές που συμμετείχαν μάλιστα, παρουσιάστηκε και έντονη επιθυμία για υπερκατανάλωση τροφής.

Μετά την κατανάλωση φαγητού και σε διάστημα μίας εβδομάδας, οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν πολύ χαμηλές επιδόσεις σε τεστ μνήμης στα οποία υποβλήθηκαν, ενώ ήθελαν να καταναλώσουν πρόχειρο φαγητό (junk food).  

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό το είδος διατροφής προκάλεσε  βλάβες στον ιππόκαμπο, την εγκεφαλική αυτή δομή που είναι υπεύθυνη για τη κωδικοποίηση της μακρόχρονης μνήμης του ανθρώπου αλλά και τον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό. Συνεπώς ήταν δύσκολο για τους εθελοντές να ρυθμίσουν την όρεξή τους.

«Μετά από μια βδομάδα διατροφής  δυτικού τύπου, υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για τροφές όπως η σοκολάτα και τα σνακς . Έτσι, είναι όλο και πιο δύσκολο να αντισταθεί κανείς, οδηγώντας στην αύξηση της ποσότητας του φαγητού, γεγονός επιβλαβές για τον ιππόκαμπο, δημιουργώντας εν τέλει έναν φαύλο κύκλο υπερκατανάλωσης τροφής», σχολιάζει στο Guardian ο Richard Stevenson, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Μακουάρι του Σύδνεϋ και βοηθός των ερευνών.

Η μελέτη διεξάχθηκε με 110 υγιείς εθελοντές ηλικίας 20 έως 23 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε αυτούς που είχαν μία ισορροπημένη διατροφή και σε αυτούς που ακολουθούσαν την διατροφή δυτικού τύπου.

Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης στην αρχή και στο τέλος της εβδομάδας, ενώ αξιολογούσαν καθημερινά την επιθυμία τους για τροφές με μεγάλη ποσότητα ζάχαρης πριν και μετά το πρωινό τους γεύμα.

«Όσο μεγαλύτερη ήταν η επιθυμία για πρόχειρο φαγητό, τόσο χειρότερες ήταν οι αποδόσεις στα τεστ μνήμης», παρατήρησε ο καθηγητής Stevenson. Προσέθεσε πως η υπολειτουργία του ιππόκαμπου οδηγούσε σε έναν ‘‘κατακλυσμό’’ του εγκεφάλου από μνήμες που έκαναν πιο ελκυστικό το φαγητό.

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, όπως αναφέρει, για τους οποίους συμβαίνει αυτό, αλλά θεωρείται ότι ο ιππόκαμπος μπλοκάρει ή αποδυναμώνει μνήμες σχετικά με το φαγητό. Η δυτικού τύπου διατροφή, λοιπόν, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, διαβήτη, ακόμη και άνοια. Ο ίδιος ελπίζει πως η κυβέρνηση θα περιορίσει την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού όπως έκανε και με το κάπνισμα.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Royal Society Open Science και θεωρείται από τις λίγες έρευνες που εξέτασαν την επίδραση της δυτικού τύπου διατροφής στην μνήμη και την υπερκατανάλωση τροφής.

Σχετικά Άρθρα