ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η διατροφή επιδρά στο ρυθμό ανάπτυξης των όγκων

01 Νοεμβρίου 2021, 10:00

images

Όπως ανακοίνωσαν από το Massachusetts Institute of Technology, ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν σε πειραματόζωα, το μηχανισμό μέσω του οποίου οι μειωμένες θερμίδες μπορούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη κάποιων όγκων.

Η έρευνα των επιστημόνων του ΜΙΤ, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έβαλε στο "μικροσκόπιο" δύο τύπους διατροφής σε ποντίκια που είχαν καρκινικούς όγκους στο πάγκρεας. Στα μισά πειραματόζωα μείωσαν γενικά τις θερμίδες, και στα άλλα μισά έκαναν κετογονική δίαιτα. Παρότι όμως και στους δύο τύπους διατροφής μειώνονται στο ελάχιστο τα σάκχαρα, μόνο στα ποντίκια που έγινε γενικά μείωση θερμίδων παρατηρήθηκε επιβράδυνση στην ανάπτυξη των όγκων.

"Τα ευρήματά μας δεν πρέπει να οδηγήσουν τα άτομα με καρκίνο να κάνουν μία από αυτές τις δίαιτες διότι χρειάζονται ακόμα πολλές μελέτες για να ανακαλύψουμε το ακριβές διαιτητικό πρότυπο που θα κάνει καλό στους ασθενείς αυτούς, υποστηρικτικά στις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται", ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Matthew Vander Heiden, διευθυντής στο of MIT's Koch Institute for Integrative Cancer Research. 

Αλλά συνεχίζει εξηγώντας ότι: "Υπάρχουν ωστόσο πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τον καρκίνο σε επίπεδο εξέλιξης και όχι θεραπείας. Και για το λόγο αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τα πειράματα".

Σχετικά Άρθρα