ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιατί το να τρώμε αργά το βράδυ ενισχύει την ανάπτυξη παχυσαρκίας

24 Οκτωβρίου 2022, 09:00

images

Η σχέση μεταξύ του χρόνου φαγητού, του ύπνου και της παχυσαρκίας είναι γνωστή αλλά ελάχιστα κατανοητή, με έρευνες να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τους κιρκάδιους ρυθμούς και να αλλάξει το λιπώδη ιστό.

Νέα έρευνα του Northwestern έδειξε για πρώτη φορά ότι η απελευθέρωση ενέργειας μπορεί να είναι ο μοριακός μηχανισμός μέσω του οποίου τα βιολογικά μας ρολόγια ελέγχουν την ενεργειακή ισορροπία.

Στη μελέτη, τα ποντίκια, τα οποία ήταν νυκτόβια, τρέφονταν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, είτε αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου, είτε κατά τη διάρκεια της ενεργού περιόδου τους. Μέσα σε μια εβδομάδα, τα ποντίκια που τρέφονταν κατά τη διάρκεια της αδρανούς περιόδου, κέρδισαν περισσότερο βάρος σε σύγκριση με αυτά που τρέφονταν στην ενεργό περίοδο. Η ομάδα έθεσε επίσης τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς, όπου τα ποντίκια ξοδεύουν τη λιγότερη ενέργεια, για να μετριάσουν τις επιπτώσεις της θερμοκρασίας στα ευρήματά τους.

«Σκεφτήκαμε ότι ίσως υπάρχει ένα συστατικό του ενεργειακού ισοζυγίου όπου τα ποντίκια ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια τρώγοντας συγκεκριμένες ώρες», δήλωσε η Chelsea Hepler, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Bass Lab και πρώτη συγγραφέας. «Γι' αυτό μπορούν να τρώνε την ίδια ποσότητα φαγητού σε διαφορετικές ώρες της ημέρας και να είναι πιο υγιή όταν τρώνε κατά τη διάρκεια των ενεργών περιόδων έναντι του πότε θα έπρεπε να κοιμούνται».

Η αύξηση της ενεργειακής δαπάνης, οδήγησε την ομάδα στο να εξετάσει το μεταβολισμό του λιπώδους ιστού για να δει αν το ίδιο αποτέλεσμα συνέβη και στο ενδοκρινικό όργανο. Διαπίστωσαν ότι το έκανε και ποντίκια με γενετικά ενισχυμένη θερμογένεση - ή απελευθέρωση θερμότητας μέσω των λιποκυττάρων - απέτρεψαν την αύξηση βάρους και βελτίωσαν την υγεία.

Η Hepler εντόπισε επίσης, έναν κύκλο κρεατίνης, στον οποίο η κρεατίνη (ένα μόριο που βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας) υφίσταται αποθήκευση και απελευθέρωση χημικής ενέργειας, μέσα στους λιπώδεις ιστούς, γεγονός που υποδηλώνει ότι η κρεατίνη μπορεί να είναι ο μηχανισμός της απελευθέρωσης θερμότητας.

Η Hepler θα συνεχίσει να ερευνά το μεταβολισμό της κρεατίνης. «Πρέπει να καταλάβουμε πώς, μηχανιστικά, το κιρκάδιο ρολόι ελέγχει το μεταβολισμό της κρεατίνης, ώστε να καταλάβουμε πώς να τον ενισχύσουμε», είπε. «Τα ρολόγια διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στη μεταβολική υγεία σε επίπεδο λιπώδους ιστού και δεν ξέρουμε ακόμη πόσο [μεγάλο]».


Σχετικά Άρθρα