ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Γιαούρτι, φυτικές ίνες κατά του καρκίνου του πνεύμονα

30 Οκτωβρίου 2019, 08:00

images

Πρόσφατη μελέτη κάνει την ανατροπή και μας δείχνει το δρόμο για πρόληψη του καρκίνου μέσω της σωστής διατροφής.

Βεβαίως δεν μιλάμε για όλους τους καρκίνους, ούτε για πρόληψη σε απόλυτους αριθμούς.

Νέες μελέτες όμως δείχνουν ότι στον καρκίνο του πνεύμονα κάποιες τροφές δρουν προστατευτικά και μειώνουν τις πιθανότητες ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.

Η εν λόγω μελέτη είδε το φως της δημοσιότητας στο τελευταίο τεύχος της επιστημονικής επιθεώρησης Oncology.

Οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση μελέτησαν γιαούρτια με πρεβιοτικά και προβιοτικά.

Τα μεν πρεβιοτικά είναι συστατικά που βοηθούν στην ανάπτυξη καλών βακτηριδίων στο έντερο και βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τους σπόρους (δημητριακά) και τους ξηρούς καρπούς.

Τα δε προβιοτικά περιέχουν μικροοργανισμούς και κύριος εκπρόσωπος αυτής της κατηγορίας είναι το αληθινό, «ζωντανό» γιαούρτι.

Τα τελευταία χρόνια, έχει στραφεί η προσοχή της ιατρικής κοινότητας στο ρόλο των πρεβιοτικών και των προβιοτικών στην υγεία μας.

Όπως εξηγεί ο βασικός συγγραφέας της τελευταίας μελέτης, «το γιαούρτι και οι φυτικές ίνες, με βάση τα συμπεράσματα μας, μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διαφόρων ασθενειών όπως είναι τα μεταβολικά νοσήματα, τα καρδιαγγειακά, οι καρκίνοι του γαστρεντερικού συστήματος ενώ αυξάνουν γενικά και το προσδόκιμο ζωής».

Στην τελευταία μελέτη υπήρξε και η έκπληξη ότι τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με έναν τρόπο με τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

Όπως λένε οι ερευνητές, ανακάλυψαν συγκεκριμένα λιπαρά οξέα που παράγονται από τα «καλά» βακτήρια του εντέρου, προλαμβάνουν και καταστέλλουν τις φλεγμονές στους πνεύμονες.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις ,44 εκατομμυρίων αμερικανών, ευρωπαίων και ασιατών.

Όπως είναι σαφές, έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως είναι εθνολογικές ιδιαιτερότητες, παχυσαρκία, φύλο, ηλικία, επίπεδο μόρφωσης, κάπνισμα και έκαναν συγκριτικές μελέτες επί 8,6 χρόνια στην διάρκεια των οποίων παρουσίασαν καρκίνο του πνεύμονα 18.882 από τους συμμετέχοντες. .

Τα συμπεράσματά τους ήταν σαφή: Αυτοί που κατανάλωναν περισσότερες φυτικές ίνες είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να παρουσιάσουν αυτό το είδος καρκίνου.

Ομοίως, όσοι κατανάλωναν πολύ «ζωντανό» γιαούρτι (όχι επιδόρπια γιαουρτιού χωρίς καλλιέργεια) είχαν 19% μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα.

Ακόμα και όσοι έτρωγαν αλλά όχι πολύ συχνά αληθινό γιαούρτι, είχαν 15% μειωμένη πιθανότητα ενώ, όσοι κατανάλωναν και πολλές φυτικές ίνες και πολύ γιαούρτι, μείωναν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα κατά 33%.

ΠΗΓΗ: ONCOLOGY

Σχετικά Άρθρα