ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία: Η κακή διατροφή ευθύνεται για το 75% των θανάτων από καρδιοπάθεια

23 Οκτωβρίου 2020, 09:00

images

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των θανάτων από καρδιαγγειακά θα είχαν αποφευχθεί εάν οι ασθενείς ακολουθούσαν ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes.

Στο συμπέρασμα αυτό -που είναι σοκαριστικό αν το συνειδητοποιήσει κάποιος- οδήγησε η ανασκόπηση στοιχείων από την έρευνα Global Burden of Disease του 2017, η οποία διεξήχθη σε 195 χώρες κατά το διάστημα 1990 έως 2017. Σύμφωνα με τους αριθμούς, μόνο για το 2017 οι ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια άγγιξαν τα 126,5 εκατομμύρια και σε 10,6 εκατομμύρια ανέρχονταν οι νέες διαγνώσεις. Η πάθηση στοίχισε την ζωή σε 8,9 εκατομμύρια ανθρώπους μέσα στον ίδιο χρόνο, ποσοστό αντίστοιχο με το 16% όλων των θανάτων καθώς το 1990 το ποσοστό αντιστοιχούσε σε 12.6%.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη σχέση 11 παραγόντων με τον αυξημένο κίνδυνο ισχαιμικής καρδιοπάθειας οι οποίοι είναι: Διατροφή, υπέρταση, ορός αίματος, LDL χοληστερόλη, αυξημένη ολική χοληστερόλη, υψηλές τιμές γλυκόζης, κάπνισμα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ατμοσφαιρική ρύπανση,  μειωμένη σωματική δραστηριότητα, μειωμένη νεφρική λειτουργία, έκθεση στον μόλυβδο και μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ.

Εστιάζοντας στον ρόλο της διατροφής και με τους άλλους παράγοντες να παραμένουν αμετάβλητοι κατά την ερευνητική υπόθεση, τα στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια παγκοσμίως που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί ήταν αποκαλυπτικά. 

Οι θάνατοι θα ήταν λιγότεροι κατά:

-69,2% εάν τηρούνταν πιο υγιεινά διατροφικά μοντέλα,

-54,4% εάν η συστολική αρτηριακή πίεση περέμενε στα 110-115 mmHg,

-41,9% εάν η LDL χοληστερόλη παρέμενε στα 0,7-1,3 mmol/L,

-25.5% εάν η γλυκόζη πλάσματος έμενε σταθερή στα 4,8-5,4 mmol/L,

-20,6% εάν διακοπτόταν το κάπνισμα.

Σχετικά με το κάπνισμα αναφέρουν ότι αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτων σε ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια στους άνδρες, αλλά μόλις την έβδομη στις γυναίκες. Μεταξύ 1990 και 2017, το κάπνισμα μειώθηκε κατά 28,4% στους άνδρες και 34,4% στις γυναίκες. Ο υψηλός ΔΜΣ ήταν ο πέμπτος σοβαρότερος παράγοντας θανάτου στις γυναίκες και έκτος στους άνδρες. Για τις γυναίκες, το 18,3% των θανάτων από ισχαιμική καρδιοπάθεια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν ο ΔΜΣ ήταν σταθερός στα 20-25 kg / m2. Και για τα δύο φύλα, ο κίνδυνος από την ατμοσφαιρική ρύπανση και την έκθεση στον μόλυβδο αυξανόταν αντιστρόφως προς την ανάπτυξη της περιοχής που κατοικούσαν.

«Τα ευρήματα ήταν συνεπή τόσο στις αναπτυγμένες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες» σχολίασε η Δρ Xinyao Liu από το Πανεπιστήμιο Central South στο Τσανγκσά της Κίνας, αναφερόμενη στην κακή διατροφή, την υπέρταση και την υψηλή χοληστερόλη ως σοβαρότερους συντελεστές κινδύνου για τους ασθενείς με ισχαιμική καρδιοπάθεια. «Η ισχαιμική καρδιοπάθεια μπορεί να προληφθεί μέσα από υγιεινές παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής».


Σχετικά Άρθρα