ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Επτά υγιεινά τρόφιμα που ευνοούν την καλή ψυχική διάθεση

23 Μαρτίου 2020, 16:00

images

Εν μέσω πανδημίας η κατάθλιψη καραδοκεί. Είναι επομένως ιδιαίτερα χρήσιμη η επιλογή υγιεινών τροφών που μπορούν να δώσουν θετική ώθηση στη διάθεσή μας. Είναι γνωστό σε όλους ότι ένα ωραίο γλυκό προκαλεί ευχαρίστηση αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες από τη συστηματική κατανάλωση.

Ας δούμε λοιπόν επτά υγιεινά τρόφιμα που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας:

1. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπών που πρέπει να αποκτήσετε μέσω της διατροφής σας επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει από μόνο του. Βρίσκονται  σε ψάρια  όπως ο σολομό, ο τόνος αλλά και η σαρδέλα .Μελέτες έχουν δείξει ότι κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή ψαριών συνδέονται χαμηλότερη συχνότητα  κατάθλιψης.

2. Μαύρη σοκολάτα

Η σοκολάτα είναι μια γρήγορη πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας. Ταυτόχρονα είναι πλούσια σε πολλές ουσίες όπως η καφεΐνη, η θεοβρωμίνη και η Ν-ακυλ αιθανολαμίνη που ενισχύουν τη διάθεση. Η ευχάριστη γεύση, η υφή και η μυρωδιά της μπορεί επίσης να δημιουργήσει  καλή διάθεση.

Επειδή η σοκολάτα γάλακτος περιέχει πρόσθετα συστατικά όπως περισσότερη  ζάχαρη και λίπος, είναι καλύτερα να επιλέγετε τη μαύρη σοκολάτα.

3.Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως  γιαούρτι και  κεφίρ, μπορεί να βελτιώσουν την υγεία και την καλή λειτουργία του εντέρου. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται προβιοτικά. Η  ανάπτυξη  ευνοϊκών  βακτηριδίων στο έντερο και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης  που είναι νευρομεταβιβαστής του εγκεφάλου με κυρίαρχο ρόλο στον μηχανισμό της

4. Μπανάνες

Οι μπανάνες είναι μια μεγάλη πηγή φυσικής ζάχαρης, βιταμίνης Β6 και προβιοτικών ινών, οι οποίες συνεργάζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας και τη διάθεσή σας σταθερή.

5. Βρώμη

Η βρώμη περιέχει ίνες που μπορούν να σταθεροποιήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  και να ενισχύσουν τη διάθεσή . Είναι επίσης πλούσια σε σίδηρο, ο οποίος μπορεί να βελτιώσει  τη διάθεσης σε εκείνους με αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου.

6. Μούρα

Τα μούρα περιέχουν ένα ευρύ φάσμα αντιοξειδωτικών και φαινολικών ενώσεων, τα οποία διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες - μια ανισορροπία βλαβερών ουσιών στο σώμα. Είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες που  μπορεί να μειώσουν  τον κίνδυνο κατάθλιψης.

7. Καφές

Ο καφές είναι το πιο δημοφιλές ποτό στον κόσμο και μπορεί να κάνει τον κόσμο λίγο πιο ευτυχισμένο.

Η καφεΐνη στον καφέ εμποδίζει μια φυσική ένωση που ονομάζεται αδενοσίνη να προσκολλάται σε υποδοχείς εγκεφάλου που δημιουργούν την αίσθηση  της κόπωσης. , Ο καφές παρέχει πολλές ενώσεις, όπως η καφεΐνη και το χλωρογενικό οξύ, που μπορούν να ενισχύσουν τη διάθεσή σας. Οι έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και ο καφές χωρίς καφεΐνη μπορεί να έχει και κάποια θετική επίδραση.

Σχετικά Άρθρα