ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι όλες οι χορτοφαγικές δίαιτες ωφέλιμες για την υγεία;

06 September 2022, 09:00

images

Οι χορτοφαγικές δίαιτες συνεχίζουν να έχουν μεγάλη δημοτικότητα για τα ποικίλα οφέλη τους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των χαμηλότερων κινδύνων καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι φυτικές δίαιτες ίδιες και ορισμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να προκαλέσουν περισσότερο κακό, παρά καλό.

Ειδικότερα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα προσφέρουν ευκολία, συνεχίζουν να αντικαθιστούν τα λιγότερα επεξεργασμένα φρέσκα τρόφιμα και πλέον αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων για πολλά άτομα σε χώρες μεσαίου και υψηλού εισοδήματος. Ενώ μια υγιεινή και ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή χαρακτηρίζεται από ποικιλία, η συχνή κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων φυτικής προέλευσης, σχετίζεται με αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Για παράδειγμα, σε μία πενταετή μελέτη με 105.159 συμμετέχοντες, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ακόμη και μια αύξηση κατά 10% στην κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Αυτή η μικρή αύξηση στα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, σχετίζεται επίσης με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων καρκίνων, διαβήτη τύπου 2 και αυξημένη έκθεση σε επιβλαβείς χημικές ουσίες από τις συσκευασίες τροφίμων.

Επιπλέον, η πρόσληψη θερμίδων αναφέρεται ότι είναι υψηλότερη σε φυτικές δίαιτες που είναι πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και μεγαλύτερες πιθανότητες για παχυσαρκία.

Παράλληλα, στους αρνητικούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με δίαιτες πλούσιες σε εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, προστίθεται το γεγονός ότι μία χορτοφαγική δίαιτα μπορεί να αποκλείσει ομάδες τροφίμων, καθιστώντας τις ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά πιο συχνές.

Συνολικά, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χορτοφάγοι και οι vegans έχουν χαμηλότερα επίπεδα θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, η βιταμίνη Β12 , το ασβέστιο, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Επιπλέον, μελέτη του 2022 έδειξε ότι οι χορτοφάγοι γυναίκες, έχουν αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση καταγμάτων ισχίου σε σύγκριση με γυναίκες που καταναλώνουν περιστασιακά κρέας.

Είναι πιθανό ότι αυτές οι αρνητικές συνέπειες ,συσχετίζονται με τη μη κατανάλωση κρέατος, πλούσιου σε σίδηρο και Β12, και ζωικών πηγών πλούσιων σε ασβέστιο. Αυτά τα προβλήματα, μπορεί να επιδεινωθούν από τα άτομα που δεν αντικαθιστούν αυτές τις πηγές θρεπτικών συστατικών με φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και όσπρια και αντ 'αυτού καταναλώνουν υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Για τους λόγους αυτούς, είναι απαραίτητο, οι διατροφικά ισορροπημένες και καλά προγραμματισμένες δίαιτες ,με βάση τα φυτά να συμμορφώνονται περισσότερο με τις διατροφικές συστάσεις των ΗΠΑ και βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα διατροφής με βάση το Δείκτη Υγιεινής Διατροφής.


Σχετικά Άρθρα