ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Είναι η δίαιτα OMAD επικίνδυνη για την υγεία;

25 Αυγούστου 2023, 09:00

images

Ανάμεσα στις διάφορες μεθόδους νηστείας εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου, ξεχωρίζει η δίαιτα OMAD (One Meal A Day), καθώς προτείνει την κατανάλωση μόνο ενός γεύματος.

Η δίαιτα OMAD περιλαμβάνει την κατανάλωση όλων των ημερήσιων θερμίδων σας σε ένα μόνο γεύμα, που διαρκεί συνήθως για 1 ώρα και ακολουθεί νηστεία για 23 ώρες κάθε μέρα. Κατά την περίοδο της νηστείας, επιτρέπονται μόνο νερό, ποτά χωρίς ζάχαρη και ποτά χωρίς θερμίδες όπως καφές και τσάι.

Η ιδέα πίσω από τη δίαιτα OMAD είναι να δημιουργήσετε ένα σημαντικό έλλειμμα θερμίδων και μια περίοδο νηστείας για να μειώσετε τα επίπεδα ινσουλίνης σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικές αλλαγές και απώλεια βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Ωστόσο, η δίαιτα OMAD μπορεί να οδηγήσει σε ακραία πείνα κατά την περίοδο της νηστείας, καθιστώντας δύσκολο για ορισμένα άτομα να τηρήσουν το πρόγραμμα.

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη σε ζώα, έδειξε τις αρνητικές επιπτώσεις της διατροφής με ένα γεύμα μαζί με τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές. Τα ποντίκια που κατανάλωναν ένα μεγάλο γεύμα, εμφάνισαν σημαντική αύξηση βάρους, αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, αυξημένα λίπη στο αίμα και μειωμένη γονιδιακή έκφραση που σχετίζεται με την οξείδωση του λίπους σε σύγκριση με την ομάδα των 2 γευμάτων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα ποντίκια τράφηκαν με δίαιτα πλούσια σε λιπαρά και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες σε ανθρώπους.

Αυτή είναι μια σημαντική μελέτη για όσους θέλουν να τρώνε ό,τι θέλουν, συμπεριλαμβανομένων του φαστ φουντ και ανθυγιεινών τροφών, σε ένα γεύμα και να παραμείνουν υγιείς. Οι υγιεινές επιλογές τροφίμων είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας σας σε κάθε είδους δίαιτα. Επιπλέον, η πρόσληψη όλων των θερμίδων σας από ένα μόνο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα υπερφαγίας, δυσφορίας ή φούσκωμα.

Τέλος, μια τέτοια δίαιτα μπορεί να μην είναι κατάλληλη για όλους και θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, οι υποκείμενες παθήσεις υγείας και οι προσωπικές προτιμήσεις. Η ανταπόκριση και η συνέπεια, είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία.



Σχετικά Άρθρα